Annons
Nyheter

Mer stöd för mindre skolgrupper

Regeringen lägger pengar i vårbudgeten på att få till fler och mindre undervisningsgrupper för grundskoleelever i behov av särskilt stöd.
Politik • Publicerad 4 april 2023
Skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.
Skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Skälet är att ganska många elever i dag inte för den hjälp och det stöd som de har rätt till, säger skolminister Lotta Edholm (L) till TT.

– Jag har under åren haft kontakt med så många föräldrar som vittnar om detta, om barn med asperger eller autismliknande drag till exempel som har placerats i helt vanliga klasser där olika anpassningar ska få det att funka och så gör det inte det.

Annons

Hur många barn som på detta sätt kommer i kläm är svårt att säga, enligt ministern.

– Jag menar att en bov i dramat är den här inkluderingstanken som i väldigt många fall har lett till exkludering. Man säger att eleverna ska vara en del av den samlade klassen med 30 elever och sedan slutar alltihopa med att eleven sitter i en korridor med en outbildad elevassistent.

Det nuvarande statsbidraget för de här insatserna är 40 miljoner kronor. Det ökar till 60 miljoner kronor.

TT: Hur stor skillnad kan 20 miljoner kronor extra göra?

– Det är ju klart att det här ska ses som en början på det här arbetet, svarar Lotta Edholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons