Mer skiktröntgen oroar strålexperter
Nu kräver Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) att sjukvården slopar onödiga undersökningar och minimerar stråldoserna.
Skiktröntgen är i dag fem gånger vanligare i Sverige än för 20 år sedan och antalet undersökningar ökar stadigt, med runt tio procent per år. I dag görs över en miljon årliga datortomografier – men många helt i onödan, enligt SSM.
Metoden räddar liv – problemet är att den ger upp till 100 gånger högre stråldos än vanlig röntgen vilket ökar risken för patienterna. I dag står skiktröntgen för hela 72 procent av sjukvårdens totala stråldos till befolkningen.
En brittisk studie visade i somras att barn som skiktröntgas före tio års ålder löper ökad risk att få hjärntumör och leukemi inom tio år efter undersökningen. I Sverige beräknas datortomografi orsaka runt 200 cancerfall per år.
Redan för ett år sedan gick de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna ut med en varning för utvecklingen. Nu höjer SSM på nytt ett kraftigt varnande finger till sjukvården: Använd skiktröntgen bara när den verkligen är befogad, särskilt på barn som är strålkänsligare än vuxna.
– Det är viktigt att betona att datortomografi är till stor nytta för patienterna. Att avstå innebär risk för feldiagnos och för att tillståndet förvärras, säger Carl Bladh-Johansson på SSM.
– Däremot ska läkare inte använda datortomografi i onödan. Det bästa sättet att få ner strålnivåerna är att sjukvården minskar antalet onödiga undersökningar.
Var femte svensk skiktröntgen av vuxna bedöms vara onödig. En kommande studie visar att mönstret går igen även hos barn. SSM bad barnradiologiska experter granska uppemot 3 000 remisser där läkare ordinerat skiktröntgen för barn upp till 15 år.
Granskarna fann att var sjunde remiss (14 procent) var obefogad, medan läkarna gjort korrekta val i 51 procent av fallen. I övriga fall var experterna oeniga.
Carl Bladh-Johansson råder barnradiologer och röntgenläkare att ta fram kriterier för hur man väljer metod. SSM ska också ta fram en högsta stråldosnivå när barn undersöks, något som finns hos vuxna.
Peter Leander, regionöverläkare i radiologi i Skåne, är klart medveten om problemen, men trycker hårt på att nyttan vida överstiger riskerna.
– Vi jobbar hela tiden för att inte röntga i onödan och inte stråla mer än nödvändigt. Man kan alltid ta bättre bilder, men de ska bara vara tillräckligt bra för den fråga vi har. När det gäller barn är de flesta kliniskt arbetande läkare väldigt noggranna, säger han.
Enligt Leander har ny teknik lett till minskade stråldoser, samtidigt som bildkvaliteten förbättrats.
– De bästa datortomograferna bör användas till de yngsta individerna, säger han.