Annons

Mer pengar men inga vapen från Sydkorea

Ukraina • Publicerad 15 juli 2023
Sydkoreas president Yoon Suk Yeol på besök hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lördagen.
Sydkoreas president Yoon Suk Yeol på besök hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lördagen.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Sydkorea kommer att öka sitt stöd till Ukraina, lovar president Yoon Suk Yeol som är på besök i Kiev. Det handlar om humanitär hjälp och viss militär utrustning, men några vapen blir det av allt att döma inte.

Det är första gången som Sydkoreas president besöker det krigshärjade Ukraina. Han togs emot av president Volodymyr Zelenskyj som vid en gemensam pressträff tackade för "meningsfulla samtal och Sydkoreas "starka stöd".

Annons

Sydkoreas humanitära stöd till Ukraina ska ökas från 100 miljoner dollar förra året till 150 miljoner i år, sade Yoon Suk Yeol. Seoul kommer även att skänka mer "icke dödlig" militär utrustning än under förra året, då bland annat hjälmar och skottsäkra västar levererades.

Sydkorea är världens nionde största vapenexportör, men har trots påstötningar från USA, Ukraina och EU-länder valt att hålla fast vid doktrinen att inte skicka vapen till aktiva konfliktområden.

Yoon Suk Yeol antydde i våras att doktrinen skulle kunna omprövas, till exempel om Ryssland genomför storskaliga attacker mot civila. Det ledde till skarpa reaktioner från Ryssland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons