GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mer makt åt Mexikos militär

Mexikos högsta domstol har beslutat att landets militär ska kunna gripa personer utan att först konsultera polisen.
Mexiko • Publicerad 25 januari 2023
Mexikos militär får ökade befogenheter i det brottsbekämpande arbetet. Arkivbild.
Mexikos militär får ökade befogenheter i det brottsbekämpande arbetet. Arkivbild.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

Frågan är känslig eftersom militärens inblandning i det brottsbekämpande arbetet endast ska vara ett stöd för polisen. Enligt det nya domslutet får nu militären på eget bevåg gripa misstänkta förutsatt att man i efterhand registrerar gripandet hos polisen.

Mexikos väpnade styrkor har upprepade gånger anklagats för kränkningar av mänskliga rättigheter. Men Mexikos underbetalda och föråldrade poliskår klarar inte arbetet mot landets drogkarteller utan militärens hjälp.

De väpnade styrkorna, liksom nationalgardet, kritiseras också för att i många fall gripa misstänkta på lösa grunder då de inte gör några egna utredningar.

Att använda soldater på gatorna för att bekämpa brottslighet har setts som en tillfällig åtgärd för att bekämpa drogkartellerna. 2019 röstade lagstiftarna för att civil polis skulle ta över dessa uppgifter senast 2024.

Men i fjol godkände HD en konstitutionell ändring som gör det möjligt för militären att fortsätta med brottsbekämpande arbete fram till 2028.

President Andrés Manuel López Obradors kritiker menar att han militariserar landet och ignorerar maktdelningen. Presidenten har sagt att han är för att man på obestämd tid använder sig av militären, som han beskriver som mer pålitlig än polisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.