Annons
Nyheter

Mellanlager för kärnavfall i drift

Ekonomi • Publicerad 8 november 2022
Ett nytt mellanlager för radioaktivt avfall har tagits i drift i Studsvik, för låg- och medelaktivt avfall. Sedan tidigare finns Clab (Centralt mellanlager för använt kärnbränsle) vid Oskarshamns kärnkraftverk för att ta hand om högaktivt kärnbränsle efter användning. Arkivbild.
Ett nytt mellanlager för radioaktivt avfall har tagits i drift i Studsvik, för låg- och medelaktivt avfall. Sedan tidigare finns Clab (Centralt mellanlager för använt kärnbränsle) vid Oskarshamns kärnkraftverk för att ta hand om högaktivt kärnbränsle efter användning. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Mellanlagret för radioaktivt avfall i Studsvik har nu tagits i drift, enligt Vattenfall.

Lagret, som rymmer upp till 10 000 kubikmeter låg- och medelaktivt avfall, blev klart enligt tidsplan och kostade cirka 30 miljoner mindre än budget, skriver den statliga energikoncernen i ett pressmeddelande.

Annons

"Mellanlagret är en viktig pusselbit i omhändertagandet av avfallet från nedmonteringen av de äldre anläggningarna R2 i Studsvik där forskning på kärnteknik bedrevs 1960-2005, och Ågestaverket utanför Stockholm som var Sveriges första kommersiella kärnkraft och var i drift 1964-1974", skriver Vattenfall.

Högaktivt kärnbränsle mellanlagras vid Svensk kärnbränslehanterings mellanlager Clab nära Oskarshamn.

Mellanlagring är ett steg på vägen mot ett slutförvar av det radioaktiva avfallet, som håller på att byggas ut i Forsmark, enligt Vattenfall.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons