Annons
Nyheter

Melania-staty brändes på USA:s nationaldag

Slovenien • Publicerad 9 juli 2020
En trästaty föreställande USA:s första dam Melania Trump i Slvenien brändes på USA:s nationaldag. Arkivbild.
En trästaty föreställande USA:s första dam Melania Trump i Slvenien brändes på USA:s nationaldag. Arkivbild.Foto: Miro Majcen/AP/TT

En trästaty föreställande USA:s första dam Melania Trump, som har varit placerad i hennes hemstad Sevnica i Slovenien, brändes under USA:s nationaldag den 4 juli.

Brad Downey, den amerikanske konceptkonstnär som är initiativtagare till konstverket, säger att han tog bort den brännskadade statyn så fort polisen hade informerat honom om vad som hänt.

Annons

– Jag vill veta varför de gjorde det, säger han.

Downey har uppgett att han hoppades att statyn skulle främja en dialog om den politiska situationen i USA, särskilt med tanke på att Melania Trump själv är invandrare och gift med en president som har sagt att han vill minska invandringen till USA.

Melania Trump har inte själv kommenterat händelsen.

När statyn avtäcktes för ett år sedan splittrade den lokalbefolkningen och kallades på social medier för en fågelskrämma. Den grovhuggna avbildningen i verklig storlek karvades fram med en motorsåg av den lokala konstnären Alex Zupevc.

I januari brändes en trästaty föresällande USA:s president Donald Trump i den slovenska staden Moravce.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons