Annons
Nyheter

Mejade ned muslimsk familj – terroråtalas

Den man som misstänks för lastbilsattacken i kanadensiska Ontario förrförra helgen, då fyra muslimer kördes ihjäl, kommer att åtalas för terrorbrott.
En nioårig pojke överlevde dådet och har nu förlorat sin storasyster, båda sina föräldrar och sin farmor.
Kanada • Publicerad 15 juni 2021
En man torkar sina tårar vid en begravningsceremoni för offren i lastbilsattacken i början av juni.
En man torkar sina tårar vid en begravningsceremoni för offren i lastbilsattacken i början av juni.Foto: Geoff Robins/AP/TT

De fem personerna, alla medlemmar i samma familj, var ute och promenerade i den lilla staden London i Ontario när en lastbil körde upp på trottoaren och rammade dem.

Fyra personer – en 46-årig man, en 44-årig kvinna, parets 15-åriga dotter och mannens 74-åriga mamma – dödades. Parets nioåriga son överlevde, och har nu fått lämna sjukhuset, där han vårdats för svåra skador.

"Motiverat av hat"

Annons

Kanadas premiärminister Justin Trudeau slog redan tidigt fast att lastbilsattacken var "ett terrordåd, motiverat av hat". Den bedömningen delas alltså av åklagare, som meddelar att de utöver fyra fall av mord och ett fall av mordförsök även kommer att åtala den 20-årige misstänkte gärningsmannen för terrorbrott.

"Regeringens och provinsens justitieministrar har gett sitt godkännande åt att inleda en terrorprocess, då de betraktar morden och mordförsöket som terroristverksamhet", skriver Kanadas federala polis (RCMP) i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den 20-årige misstänkte gärningsmannen är inte känd av polisen sedan tidigare och har ingen känd koppling till någon extremistgrupp. Han greps kort efter attacken vid ett köpcentrum i närheten av attentatsplatsen, iförd vad som såg ut att vara en skyddsväst.

Bränsle åt islamofobidebatt

Dådet är den dödligaste attacken riktad mot muslimer sedan skjutningen i en moské i Québec 2017, då sex personer dödades.

Händelsen har gett bränsle åt debatten om islamofobi i Kanada, och ingjutit skräck i många av landets muslimer, som nu befarar att de genom viss klädsel eller religiösa attribut kan bli måltavlor för rasistiskt motiverade angripare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons