Annons
Nyheter

Medieimperium överlämnas till Ukrainas regering

Ukrainas rikaste man, Rinat Achmetov, har gått med på att lämna över hela sin mediekoncern till den ukrainska regeringen. Beslutet har tagits på grund av en ny lag som syftar till att minska oligarkernas inflytande i landet.
Ukraina • Publicerad 12 juli 2022
Miljardären Rinat Achmetov har sedan 1996 varit ägare av fotbollslaget Sjachtar Donetsk. Här firar han lagets vinst vid en match 2010. Nu har han gått med på att lämna över hela sin mediekoncern till den ukrainska regeringen.
Miljardären Rinat Achmetov har sedan 1996 varit ägare av fotbollslaget Sjachtar Donetsk. Här firar han lagets vinst vid en match 2010. Nu har han gått med på att lämna över hela sin mediekoncern till den ukrainska regeringen.Foto: Andrey Lukatsky/AP/TT

"Den här veckan kommer Media Group Ukraine att lämna över alla ukrainska licenser för både tv-kanaler och tryckta medier till statens fördel", uppger Achmetov i ett uttalande.

Han säger att beslutet är drivet av en ny lag som införts för att "förebygga hot mot den nationella säkerheten i samband med överdrivet inflytande" från oligarker. Lagen antogs i september 2021.

Annons

Lagens tidsbegränsning och den ryska invasionen i Ukraina gör det omöjligt att sälja medierna på marknaden, enligt Achmetov. Media Group Ukraine består av tryckta medier, webbplatser och tio tv-kanaler.

Rinat Achmetov anses enligt Forbes vara Ukrainas rikaste person, med en förmögenhet på motsvarande 43 miljarder kronor.

Hans nettoförmögenhet har minskat avsevärt under kriget i Ukraina, då han äger fabriker som runt om i landet har ockuperats eller förstörts. Bland annat äger han stålverket Azovstal i Mariupol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons