Annons
Nyheter

Medicinkoll minskar akutbesöken

Risken för nya akutbesök halveras om en apotekare kontrollerar vilka läkemedel äldre patienter tar inom akutvården.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2009
Cirka 30 procent av alla sjukhusinläggningar är orsakade av felaktig medicinering, inklusive över- och undermedicinering.
Cirka 30 procent av alla sjukhusinläggningar är orsakade av felaktig medicinering, inklusive över- och undermedicinering.Foto: Scanpix

Ännu en studie kastar ljus över problemen med felmedicinering i vården.

”Det mest slående resultatet är att sjukhusinläggningar orsakade av läkemedel minskade med hela 80 procent”, skriver Ulrika Gillespie, doktorand vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Annons

Hon är en av forskarna bakom en studie bland 400 patienter över 80 år som sökte akutvård vid Akademiska sjukhuset under 2005 och 2006. Patienterna lottades till två grupper. Hälften fick behandling som vanligt och hälften fick sina läkemedel granskade av en apotekare, specialutbildad i klinisk farmaci. Apotekaren tog bland annat fram en korrekt läkemedelslista och deltog i läkarronderna.

Under året efter utskrivningen gjorde 93 procent av patienterna som fått sedvanlig vård nya besök på akutmottagningen, jämfört med 49 procent av dem som fått hjälp av apotekare. Resultaten, som publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine, visar också att nästan varannan patient hade haft något fel i sin läkemedelslista på sjukhuset.

I dag tar människor som är 80 år eller äldre i genomsnitt sex läkemedel. De är ofta nödvändiga, men ökar också risken för biverkningar och för korsreaktioner med andra mediciner. Cirka 30 procent av alla sjukhusinläggningar är orsakade av felaktig medicinering, inklusive över- och undermedicinering.

I Sverige arbetar apotekare vid sjukhus i Uppsala, Jönköping, Skåne och Dalarna.

Från den 1 juni kommer även sjuksköterskor på akutmottagningarna få rätt att titta i en patients läkemedelsförteckning.

Problemläkemedel för äldre

Dessa läkemedel ger ofta problem med biverkningar hos personer över cirka 75 år:

Långtidsverkande bensodiazepiner (lugnande).

Antikolinerga läkemedel (bland annat vissa medel mot inkontinens, vissa lugnande och antidepressiva preparat).

Neuroleptika (mot psykos och vanföreställningar).

Opioider (starka smärtstillande medel).

NSAID (icke-selektiva antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel, exempelvis Treo, Ipren och Voltaren).

Blodtryckssänkande läkemedel.

Digoxin (en hjärtmedicin som kräver god njurfunktion).

Källa: Docent Johan Fastbom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons