Annons
Nyheter

Medeltida traditioner när Charles kröns till kung

Kung Charles blir den 40:e brittiske monarken som kröns i Westminster Abbey sedan år 1066 – men den första på 70 år.
Det är många hundraåriga traditioner som plockats fram och borstats av för ceremonin i London. Här är några av de mer ovanliga – samt en maträtt.
Kungligt • Publicerad 5 maj 2023
Hundraåriga traditioner används när kung Charles kröns. Arkivbild.
Hundraåriga traditioner används när kung Charles kröns. Arkivbild.Foto: Jack Hill/AP/TT
Sconestenen har fraktats ner från Skottland till kröningen.
Sconestenen har fraktats ner från Skottland till kröningen.Foto: Susannah Ireland/AP/TT
Imperiekronan vilar på drottning Elizabeths kista vid begravningen i september i fjol. Samma krona kommer att bäras av drottningens son, kung Charles som syns till vänster i bild, efter kröningen.
Imperiekronan vilar på drottning Elizabeths kista vid begravningen i september i fjol. Samma krona kommer att bäras av drottningens son, kung Charles som syns till vänster i bild, efter kröningen.Foto: Danny Lawson/AP/TT

Kröningsstolen

Under kröningen kommer kung Charles att sitta på en stol från 1300-talet. Den så kallade S:t Edward-stolen har använts för alla kröningar sedan dess och finns permanent i kyrkan Westminster Abbey. Stolen bär fortfarande spår av ett bombdåd utfört 1914 av kvinnliga rösträttsaktivister, vilket orsakade skador på ena hörnet.

Annons

.

Smörjelsen bakom skärmen

En av de mest omtalade traditionerna kommer folket inte att få se. Ärkebiskopen av Canterbury ska smörja kung Charles panna, bröst och händer med olja från oliver på Oljeberget i Jerusalem i en tradition som går tillbaka nästan två tusen år i tiden. Men eftersom det anses vara en så pass helig tradition kommer själva smörjelsen att ske bakom en skärm som hindrar insyn. Skärmen är inte gammal utan skapad för ändamålet.

.

Sconestenen

Det 152 kilo tunga stenblocket är en medeltida symbol för den skotska monarkin, men förvarades sedan 1200-talet i England, tills den 1996 återfördes till Skottland. Nu har den fraktats ner från Edinburgh till kröningen och placerats inuti kröningsstolen eftersom Charles även är regent över Skottland.

.

Kungakronan

Sverige slutade kröna kungar 1873, men i Storbritannien kommer ärkebiskopen att placera kungakronan på Charles huvud rent fysiskt. Själva kronan, S:t Edward-kronan från 1661, används bara vid kröningar. När Charles och Camilla lämnar kyrkan för att åka till Buckingham Palace byter han därför till en annan kungakrona, Imperiekronan, som annars används vid parlamentets högtidliga öppnande.

.

Annons

Kröningspajen

Kungaparet hoppas att britter runt om i landet ska fira kröningen på fester runt om i landet – gärna med den officiella kröningspajen på bordet. Det är en paj med spenat, bondbönor och dragon som hovets egen kock har tagit fram receptet till.

Källa: BBC, brittiska hovet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons