1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Medan du sov: Här är nattens händelser

Rånförsök på toalett i Borås, Trafikverket kritiserar sig själva och Francos grav ska flyttas. Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

När en man i Borås skulle besöka en av de offentliga toaletterna i centrum kom en annan man in och krävde att få hans plånbok.

– Målsägaren vägrar att ge i från sig värdesakerna och då drar mannen fram en kniv. Personen som utsätts för det här ska då ha knuffat mannen åt sidan och sedan lyckats fly från platsen, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid polisen i Borås.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Rubriceringen är försök till rån.

En busschaufför misshandlades av en passagerare när bussen färdades på Lars Kaggsgatan i Borås. En anmälan har upprättats men polisen vet i nuläget inte varför föraren blev slagen.

Enligt polisen ska händelsen hamnat på bussens övervakningskamera.

– Det finns hopp om att vi ska kunna gripa gärningsmannen, säger Joakim Danz.

Sverige

Trafikverket kritiserar sig själva i en rapport för antalet solkurvor förra året då det svenska järnvägsnätet hade 266 konstaterade eller misstänkta solkurvor,

I många fall så återkommer samma solkurvor år efter år, vilket enligt rapporten beror på att de inte lagas på rätt sätt. Solkurvor i Hallsberg, Linköping, Södertälje hamn och Hagalund nämns som exempel.

Solkurvor uppstår när metallen i rälsen utvidgas av värmen och spåren inte kan stå emot tryckkrafterna som uppstår, då ökar risken för urspårning.

Enligt rapporten beror de flesta solkurvorna på för lite ballast, som håller spåret på plats, eller för mycket räls, och uppstår inte på spår som byggs och underhålls enligt reglerna.

"Med detta som bakgrund är det tydligt att många av våra regelverk inte efterlevs i praktiken", står det i rapporten.

För att minska problemen har myndigheten tagit fram en handlingsplan, där det bland annat ingår att man följer upp att reparationen av solkurvor görs enligt reglerna.

Regeringen går vidare med planerna på att införa en så kallad familjevecka.

Tre extra lediga dagar föreslås för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

– Vi vill se att det genomförs så snart som möjligt. Så det första som kommer att ske nu är att en utredning behöver titta på en del av de vägval som behöver göras för att den ska utformas på rätt sätt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till Sveriges Radio Ekot.

Världen

Tre män har förts till sjukhus med knivskador i norska Skien, sydväst om Oslo.

Enligt polisen ska det ha varit ett bråk mellan flera olika grupperingar under natten mot lördagen. Två av de inblandade har allvarliga skador. Polisen har fört ett antal personer, både vittnen och inblandade i bråket, till polisstationen för förhör.

– Det har också beslagtagits mobiltelefoner med filmer som visar en del av händelsen, säger insatschefen Trond Egil Groth vid polisen.

Den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas, beslutar Spaniens regering.

Efter åtskilliga förseningar kommer hans kvarlevor att hämtas från mausoleet i De stupades dal (Valle de los Caídos) strax utanför Madrid den 10 juni. Därefter kommer de att begravas på en kyrkogård i Mingorrubio, några mil därifrån.

Beslutet är ett av socialistregeringens sista innan landet går till val i april. Den vill i stället upprätta en minnesplats för fascismens offer i De stupades dal, som ursprungligen är ett monument tillägnat soldater som dog i det spanska inbördeskriget.

Francos familj motsätter sig dock flytten och försöker få Spaniens högsta domstol att pröva saken, vilket skulle stoppa flyttplanerna, åtminstone i väntan på ett beslut.

– Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo.

Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade gällande flytten av Francos kvarlevor, både bland befolkningen och partierna.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.