Nyheter

Mattias Flink får tidsbestämt

Mattias Flink får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 36 år, enligt beslut i Göta hovrätt.
Nyheter • Publicerad 21 december 2010
Massmördaren Mattias Flink.
Massmördaren Mattias Flink.Foto: SCANPIX

Tingsrätten bestämde i somras att hans straff ska bli 32 år, vilket med reglerna om villkorlig frigivning innebär att Flink kan bli en fri man om fem år, sommaren 2015. Mattias Flink får ett längre tidsbestämt straff i hovrätten; 36 år jämfört med tingsrättens 32 år. Det innebär med reglerna om villkorlig frigivning att han blir fri först sommaren 2018.

Åklagaren överklagade tingsrättens beslut med argumentet att straffvärdet för de sju mord och tre mordförsök Flink begick i Falun 1994 motiverar ett ännu längre straff.

I juni 1994 sköt den då 24-årige fänriken Mattias Flink ihjäl sju personer och skottskadade tre i närheten av Dalregementet i Falun där han var förlagd.

Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han avlossade 51 skott med sin AK 5. Flink dömdes till livstids fängelse för sju mord och tre mordförsök.

Flink sitter på den slutna anstalten Beateberg söder om Stockholm.

Nu har Flink drygt åtta år kvar att avtjäna och det innebär att Kriminalvården (KV) måste börja planera för hans utslussning samt ge honom fler och längre permissioner.

I dag avgjorde Göta Hovrätt även om tidsbestämningen av Leif Axmyrs livstidsstraff skulle fastställas. Den 72-årige Axmyr är den svenske fånge som suttit inne längst tid, 28 år. I maj beslöt Örebro tingsrätt att bestämma hans straff till 46 år och sex månader. Med reglerna om villkorlig frigivning ska han släppas ut 2013.

Leif Axmyrs tidsbestämning upphävs av hovrätten. Det främsta skälet är att han anses ha en konkret och beaktansvärd risk att återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Trots hans positiva utveckling den senaste tiden anser inte hovrätten att Axmyrs förhållanden ändrats så att man kan bortse från riskbedömningen, anser hovrätten. Därvid tar man också hänsyn till att Axmyr inte haft några permissioner på egen hand och att han därmed inte visat att han kan sköta sig i frihet.

Åklagaren skrev i sitt överklagade att Axmyr behöver en längre anpassningstid till samhället.

Axmyr dömdes 1982 för dubbelmord i Gävle.

I dag kommer också Örebro tingsrätt att fatta beslut om lasermannen, John Ausonius, ska få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Det är andra gången som Ausonius ansöker. Han har skött sig bra i fängelset och på permissioner.

Men Rättsmedicinalverket (RMV) har bedömt att Ausonius risk att återfalla i brott är medelhög, vilket är en faktor som talar emot honom. Han dömdes 1995 för ett mord och tio mordförsök mot människor med invandrarbakgrund.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.