Annons
Nyheter

Matpriserna sjunker för första gången på fyra år

Nu sjunker matpriserna – för första gången på mycket länge, enligt Matpriskollen. Sänkningen är liten, bara 0,4 procent på maten jämfört med för en månad sedan, ändå är det ett trendbrott.
– Sänka priser, det gör man inte i den här branschen. Det är extremt ovanligt, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Smör och ost hör till det som har blivit billigare under april. Arkivbild.
Smör och ost hör till det som har blivit billigare under april. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Prisutveckling den senaste månaden respektive det senaste året i procent.
Prisutveckling den senaste månaden respektive det senaste året i procent.Foto: Johan Hallnäs/TT

Matpriserna gick ner med 0,4 procent, och dagligvaror, som är en vidare kategori, minskade med 0,3 procent i april i år jämfört med i mars.

– Det är ett väldigt trendbrott. Priserna har inte sänkts på minst fyra år, säger Ulf Mazur.

Annons

Matpriskollen har undersökt ordinarie-priserna på 44 000 varor hos alla de stora kedjorna och noterar den av många så efterlängtade förändringen.

I över ett år har priserna rusat, men innan dess var prisökningarna beskedligare.

– Vi har haft några månader med noll-utveckling. Men sänka priser, det gör man inte i den här branschen. Det är extremt ovanligt. Det är inte så branschen fungerar, säger Ulf Mazur.

Starkt tryck

Men nu har trycket blivit så starkt på matjättarna och leverantörerna att få stopp på prisrallyt.

– Jag tror att det är ett väldigt tryck nu att inte höja priserna, säger Ulf Mazur.

Han är dock försiktig när det gäller den fortsatta utvecklingen. Vi ska nog inte hoppas på att priserna kommer att falla ytterligare, bedömer han.

– Om priserna kan stanna på den här nivån, och inte stiga mer, så är det positivt.

Nu när det våras och grönskar kommer också jordbruksprodukter att sjunka i pris, så är det alltid, konstaterar Ulf Mazur. Gurkan, jordgubbarna och sparrisen är i säsong, och blir alltid billigare så här års.

Det gör att prisnivån för mat totalt sett minskar.

– Det är klart att prissänkningarna för jordbruksprodukter kan fortsätta, och också sprida sig.

Världsmarknadspriser

Annons

Men världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter har också fallit på senare tid. Som spannmål och mjölk. Bland det som minskat i pris i april finns både smör, ost, bröd och mjöl. Det gör också att den totala prisnivån faller.

Dessutom har livsmedelshandlarna på olika sätt gått ut och lovat sänkta priser, efter det att finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallade dem till sig för att prata allvar om matpriserna.

– De visar aktivt att de vill sänka priserna.

Tillsammans gör detta att priserna nu minskar lite. Fast det innebär inte att priserna kommer fortsätta nedåt, tror Ulf Mazur. Alla led i hela branschen känner av kostnadsökningarna som ännu plågar dem. Matjättarna får ta av sina marginaler för att mota prishöjningar, men de försöker också föra plågan bakåt i leden. Han tror att matjättarna kommer att vägra blankt när det gäller prishöjningar från leverantörernas sida.

– Jag tror att leverantörerna får det ännu tuffare nu, säger Ulf Mazur.

Fakta: Matpriser i april

Totalt föll matpriserna med 0,4 procent i april jämfört med mars. I mars ökade de med 0,8 procent jämfört med februari och i februari, med rekordet hittills för en enskild månad, plus 2,5 procent jämfört med januari. I januari var ökningen 1,4 procent jämfört med december 2022.

Jämfört med tolv månader tillbaka är ökningen av matpriserna 15,3 procent.

Ser man tillbaka längre, och jämför med januari 2022 då prisrallyt tog fart på riktigt, har matpriserna ökat med 21 procent.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons