Nyheter

Massprotest till stöd för militärråd

Den nye premiärministern gjuter inte olja på Tahrirs protestvågor och slagord skallar på nytt.
Se klippet längst ned i artikeln!
Nyheter • Publicerad 25 november 2011
Foto: 
Foto: 

Samtidigt är många Kairobor trötta på protester. I den förhållandevis tysta majoriteten tycks generalerna se sitt stöd.

Abassiya-torget i Kairo kokar. Tusentals har samlats för att med en röst göra sin åsikt hörd. Både flaggor och knutna nävar höjs mot skyn. Mycket i bilden påminner om bekanta rapporter från närliggande Tahrirtorget, samtidigt är allt annorlunda. På Tahrir klottras okvädingsord mot det styrande militärrådet (SCAF) och dess ledare, fältmarskalk Tantawi. Här sjunger talkörerna en annan melodi:

– Folket vill att fältmarskalken stannar!

Historiskt stöd

Havet av människor har kommit för att – i motsats till demonstranterna på Tahrir – visa sitt stöd för SCAF. Många är trötta på Tahrirprotesterna och det folkliga stödet för armén är historiskt sett stort. Opinionsundersökningar har under året tytt på att en stor majoritet av egyptierna stöder SCAF, samtidigt som kritiken växt med de senaste dagarnas våld. Armén har hintat åt möjligheten av en folkomröstning om dess roll, en omröstning armén förmodligen tror sig vinna.

Samtidigt blöder Egyptens ekonomi. Arbetslösheten har på ett år svällt massivt och priserna stiger.

– Min affärsverksamhet har brakat ihop helt, säger taxichauffören Wissam som står bredvid och ser på.

Han påpekar att Hosni Mubarak visserligen inte var någon favorit och säger att armén är del av samma system. Samtidigt tror han att Kamal al-Ganzouri, den nye premiärministern, kan göra mycket för Egypten, att han bör få en chans.

– Ingenting händer så länge protesterna pågår. Har de inga jobb att gå till? Ingen skola?

Hård kritik

På Tahrir är mottagandet av al-Ganzouri frostigt. I stället för att överge sina protestsånger sjunger nu demonstranter giftigt också om honom. Aktivister säger att de inte nöjer sig med mindre än att militären kliver ned. Efter de senaste dagarnas våld är förtroendet för armén kört i botten.

Listan över kritik är lång och började skrivas innan störtade Mubaraks stol ens hunnit kallna. Anklagelserna gäller allt från sexuella trakasserier – där torsdagens uppmärksammade anklagelser från bloggaren Mona Eltahawy bara är de senaste av många – till tortyr och kväsande av kritik.

– SCAF måste bort, helt bort, säger demonstranten Ahmed el-Nabbou och snurrar på sitt plakat där Tantawi liknas vid Mubarak.

– Vi måste ha en helt civil regering – nu.

 

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.