Annons
Nyheter

Över 100 poliser sårade i franska protesterna

Minst 108 poliser har skadats i demonstrationerna i Frankrike, där 800 000 människor samlas på gatorna i Paris i andra storstäder för massiva protester.
Fackförbunden gör gemensam sak med aktivister i demonstrationer mot höjd pensionsålder.
Frankrike • Publicerad 1 maj 2023
Kravallpoliser skyddar sig från ett sprängämne som kastats mot dem i Paris.
Kravallpoliser skyddar sig från ett sprängämne som kastats mot dem i Paris.Foto: Thibault Camus/AP/TT

I Paris tågar demonstranterna längs den klassiska protestrutten mellan Place de la République och Place de la Nation.

En mindre grupp extremister har slagit sönder fönster på banker och butiker i den franska huvudstaden och polisen har svarat med att skjuta tårgas.

Annons

Även i sydligt belägna Toulouse förekommer våldsamheter och i Lyon i sydöst har minst en bil satts i brand.

Totalt har minst 108 poliser skadats i sammandrabbningarna och 291 personer har gripits, skriver premiärministern Minister Élisabeth Borne i ett inlägg på Twitter och fördömer våldsverkarnas agerande som "oacceptabelt".

"Visa sitt missnöje"

Den stora majoriteten av deltagarna runtom i landet tågar dock fredligt för att markera sitt missnöje mot president Emmanuel Macrons och regeringens nya pensionslag.

– Lagen har röstats igenom men inte accepterats. Det finns en vilja att visa sitt missnöje under fredliga former som ett svar på det. Jag hoppas fortfarande på att de beslutar om att dra tillbaka lagen säger 37-åriga akademikern Celine Bertoni i staden Clermont-Ferrand i mellersta Frankrike.

Totalt har 782 000 människor samlats till demonstrationerna runtom i landet, varav 112 000 i Paris, enligt siffror från inrikesdepartementet. Facket CGT uppger å sin sida att totalt 2,3 miljoner människor deltar och att 550 000 av dessa befinner sig i huvudstaden.

Enligt organisatörerna av första maj-demonstrationerna är Frankrikes nya pensionslagar, där pensionsåldern höjs från 62 till 64 år, ett hot mot hårt kämpande arbetstagares rättigheter.

Samlat fack

Det är första gången sedan 2009 som alla landets åtta största fackförbund tillsammans har uppmanat till protester.

– Denna arbetarnas helgdag kommer att äga rum under facklig enighet och bara det är historiskt, säger Frédéric Souillot vid fackförbundet Force Ouvrière, Arbetarnas styrka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons