Nyheter

Massgravar i betong på Mindanao

Södra Filippinerna börjar på tisdagen begrava de omkomna efter tyfonen Washi i massgravar.
Nyheter • Publicerad 19 december 2011
Foto: Bullit Marquez/AP

Regeringen har höjt dödssiffran till över 900, medan hundratals saknas.

Teresita Badiang i borgmästarens stab i staden Iligan sade på måndagen att två massgravar i betong hade börjat byggas. I hopp om att undvika epidemier och andra risker ska begravningarna skötas så snabbt det bara går, med början på tisdagen. Betongkonstruktionen gör att det hela ändå kan ske med värdighet, försäkrade Badiang.

I den andra värst drabbade staden, Cagayan de Oro, sade borgmästaren Vicente Emano att man siktar på massbegravningar senare i veckan, men att både plats och exakt tid är oklara.

Över 900 döda

Filippinska regeringen meddelade på måndagskvällen att 927 dödsoffer har konstaterats efter de plötsliga översvämningar som tyfonen gav upphov till i helgen. Antalet saknade skrevs samtidigt ned av Röda korset till drygt 500, en siffra som väntas fortsätta falla.

Enligt räddningschefen Benito Ramos var många av de omkomna "informella bosättare", ett uttryck som används för sluminvånare som oftast inte finns registrerade hos myndigheterna.

Det varnades i slutet av förra veckan för ovädret Washi. Men det nu drabbade området på ön Mindanao brukar inte träffas så hårt av tyfoner, så trots ihärdigt regnande i fredags gick många invånare och lade sig som vanligt. Många hundra vaknade aldrig igen.

Sammanställningen av antalet offer försvåras av att en hel del lik har spolats ut till havs.

Vapenvila

President Benigno Aquino ska besöka Iligan och Cagayan de Oro på tisdagen. Både regeringen och maoistgerillan Nya Folkarmén, väpnad gren till kommunistpartiet PKP, har utropat vapenvila för att räddningsarbetet inte ska störas av de väpnade konflikter som pågår i området.

Sammanlagt beräknas 150 000 människor ha drabbats av ovädrets följder. En tredjedel av dessa är nu bosatta i tillfälliga läger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.