Annons
Nyheter

Marknaden tror på två dubbelhöjningar

Riksbanken antas slå till med två så kallade dubbelhöjningar av styrräntan på 50 punkter vardera i april respektive juni, enligt prissättningen på marknaden.
Samtidigt stiger marknadsräntorna i Sverige tydligt efter de oväntat höga inflationssiffrorna för februari från Statistiska centralbyrån (SCB).
Ekonomi • Publicerad 15 mars 2023
I prissättningen på marknaden pekar det mot att Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, höjer styrräntan med 50 punkter i april och antagligen 50 punkter till i juni. Arkivbild
I prissättningen på marknaden pekar det mot att Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, höjer styrräntan med 50 punkter i april och antagligen 50 punkter till i juni. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Riksbanken höjer styrräntan med minst 50 punkter (0,50 procentenheter) i april och följer troligen upp med ännu en så kallad dubbelhöjning på 50 punkter i juni, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Det är en ganska stor förändring mot hur det såg ut för bara några dagar sedan, då bankrusningen mot den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank skakat om marknaden. Då var förväntningarna nere på en höjning på 25 punkter i april och ungefär lika mycket till i juni.

Högsta räntan sedan finanskrisen

Annons

Skulle marknaden ha rätt och Riksbanken höjer räntan med 100 punkter till juni skulle styrräntan ligga på 4 procent, den högsta nivån sedan toppen inför den globala finanskrisen 2008.

Normalt hänger boräntorna med uppåt när styrräntan höjs. Skulle de justeras upp lika mycket som styrräntan skulle det innebära en ökning av månadskostnaden för ett bolån på tre miljoner med 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Snitträntorna på rörliga bolån ligger i dag på 3,50-4,00 procent, enligt en sammanställning gjord av Compricer.

Det oväntade inflationslyftet i februari pressar även upp räntan på en tvåårig svensk statsobligation med nästan 18 punkter (0,18 procentenheter) till 3,50 procent. Tioårsräntan hänger på till 2,51 procent, upp med cirka 14 punkter.

Kronan stabil

Den svenska kronan är samtidigt stabil mot både euron och dollarn och rör sig kring kurserna 11:20 kronor mot euron och 10:44 kronor mot dollarn.

I turbulensen efter Silicon Valley Bank -kollapsen tidigare i veckan var kronkursen nere på betydligt lägre nivåer, med bottennapp på 11:46 kronor mot euron och 10:77 kronor mot dollarn.

Räntorna på svenska statsobligationer var tidigare i veckan, när bankoron härjade som värst, nere på 3,27 procent för två års löptid och 2,18 procent för tioåringen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons