Annons
Nyheter

Manning läckte för att skapa debatt

Är den amerikanske soldaten Bradley Manning en sanningssägare eller landsförrädare?
Nyheter • Publicerad 3 juni 2013
Foto: Patrick Semansky

Rättegången har börjat mot Manning, som misstänks för den största läckan av hemligstämplat material i USA:s historia.

Manning, klädd i en svart uniform, satt mellan sina försvarsadvokater i militärdomstolen i Maryland på måndagen. Han är åtalad på 22 punkter för att ha överlämnat 700 000 militära och diplomatiska dokument till webbsajten Wikileaks, som ägnar sig åt att offentliggöra hemligstämplade uppgifter.

Annons

25-årige Manning har i förhör sagt att han överlämnade de hemliga dokumenten för att skapa debatt i USA om militären och om utrikespolitiken i allmänhet.

– Jag tar fullt ansvar för mina handlingar. Jag kände att jag utförde något som skulle ge mig ett rent samvete, sade han.

Regeringens allvarligaste anklagelse mot honom är att han har hjälpt fienden, enligt en spionerilag från 1917. Han anklagas även för att ha satt amerikaners liv i fara.

Genom att erkänna sig skyldig till tio av åtalspunkterna, bland att ha brutit mot militär disciplin och gott uppförande, kan han klara sig undan med 20 års fängelse. Men om han döms för allvarligare åtalspunkterna riskerar han livstids fängelse.

Delar av rättegången kommer att genomföras bakom stängda dörrar.

Rättegången mot Manning

25-årige Bradley Manning är åtalad på 22 punkter för att ha läckt 700 000 hemliga dokument till webbsajten Wikileaks när han tjänstgjorde som underrättelseanalytiker i Irak.

Rättegången hålls i en militärdomstol i Fort Meade i delstaten Maryland och väntas pågå till slutet av augusti. Åklagarna planerar att kalla in över hundra vittnen.

Den amerikanska administrationen anser att han har förrått sitt land och äventyrat amerikanska liv.

Manning säger att han läckte informationen för att väcka debatt om militärens agerande och om utrikespolitiken i allmänhet. Aktiviteten pågick från november 2009 och fram till gripandet i maj 2010.

Domaren Denise Lind har sagt för hon inte tänker låta Manning-rättegången förvandlas till ett debattforum om utrikespolitik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons