Annons
Nyheter

Mångmiljardbud från brittiska regeringen

För att möta den pågående strejkvågen bland offentligt anställda har den brittiska regeringen nu lagt ett mångmiljardbud på bordet.
Storbritannien • Publicerad 13 juli 2023
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att regeringen inte kommer att förhandla om högre löner utan accepterar rekommendationerna på mellan 5 och 7 procent.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att regeringen inte kommer att förhandla om högre löner utan accepterar rekommendationerna på mellan 5 och 7 procent.Foto: Henry Nicholls/AP/TT

Premiärminister Rishi Sunak uppmanar fackföreningarna att avbryta strejkåtgärderna och säger att regeringen inte längre kommer att förhandla om högre löner. I stället har den accepterat rekommendationerna från oberoende löneprövningsorgan som innebär ökningar på mellan 5 och 7 procent för poliser, lärare och de nu strejkande läkarna. Med det sätter han punkt för fler samtal.

"Dagens erbjudande är slutgiltigt. Det kommer inga fler samtal om lön. Vi kommer inte att förhandla igen om årets uppgörelse", säger han på en presskonferens.

Annons

Löneökningarna kommer att kosta regeringen 1 miljard pund, motsvarande närmare 13,5 miljarder kronor. Den brittiska ledaren har också lovat att halvera inflationen, som just nu ligger på 9 procent.

Storbritannien har skakats av flera strejkvågor det senaste året och under torsdagen gick tiotusentals av landets motsvarighet till AT-läkare ut i en fem dagar lång strejk, den största strejken i den statliga vårdapparaten NHS:s historia.

Fackförbundet kräver bland annat en löneökning på 35 procent för att möta inflationen och gå tillbaka till reallönenivån från 2008.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons