Annons
Nyheter

Många svenskar i katastrofområdet

Uppskattningsvis befann sig 2 000 svenskar i Japan när jordbävningskatastrofen skakade landet.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011

Ambassadrådet Kaj Reinius har bott i Japan till och från sedan 70-talet.

– Det här är den värsta jordbävningen jag varit med om, säger han till TT.

Annons

Reinius var på plats i den svenska ambassadbyggnaden i Tokyo när han började känna av de första skalven efter utbrottet 06:46 svensk tid.

– Jag befann mig på gatuplanet när jag började känna av en långvarig gungning. Husen runt ambassadsbyggnaden gungade rejält. När sådant här sker så är det bara att göra som man blir tillsagd – att ta skydd under bord, säger han.

Ambassaden utrymdes

Totalt fick ett 50-tal personer, utsända och lokalanställda, utrymma kontoren på ambassaden i Tokyo samtidigt som tavlor och bokhyllor ramlade ihop.

Studenten Richard Bertilson från Växjö befann sig i Tokyo när marken började skaka.

– Plötsligt kunde jag inte stå på benen. Husen började att svaja som träd och man kände sig yr, berättar han.

Kort efteråt stod det dock klart att Tokyo var långtifrån värst drabbat. Resultatet av skalvet, en förödande tsunami där sju meter höga vågor svepte med sig allt i sin väg, gav landet sin största naturkatastrof i historien.

Enligt en grov uppskattning från utrikesdepartementets sida befinner sig 2 000 svenskar i Japan, varav 450 är registrerade vid ambassaden som boende i landet.

– Men studenter och folk som reser dit behöver inte registrera sig, så siffran är osäker, säger Tobias Nilsson vid UD:s presstjänst.

Hundratals ringde UD

Annons

Hur många av dessa som saknas är oklart.

– Jag har inga sådana siffror och vi kan inte gå in på det. Det blir en vansklig sifferexercis eftersom det är så svårt med kommunikationerna, säger han.

Cirka 150 oroliga personer som har anhöriga och bekanta i Japan hörde på fredagen av sig till utrikesdepartementet. Samtalen avtog dock under kvällen.

– Vi svarar på frågor och vidarebefordrar namn till ambassaden, säger Tobias Nilsson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons