Nyheter

Många struntar i influensasprutan

Influensan är här. Men många av dem som skulle behöva vaccinera sig avstår.
Nyheter • Publicerad 10 november 2011

Helt onödigt, enligt Smittskyddsinstitutet som lovar att årets vaccin är säkert.

Hittills är sju influensafall kända.

– Det finns säsongsinfluensa A och B rapporterad från Göteborg och Örebro. Omfattningen är ännu mycket liten, men influensan är här och det är en bra tid att gå och vaccinera sig, säger statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet till TT.

Fast signaler från landstings vaccinationscentraler tyder på att svenskarna alltmer struntar i sprutan. Även bland riskgrupperna.

– Eftersom vi inte har en fortlöpande registrering bygger det på känslor mer än något annat. Men de informella rapporter vi har talar för att folk i princip över allt i landet är dåliga på att influensavaccinera sig, berättar Annika Linde.

Vad detta beror på är oklart, men en bra gissning är att många har avskräckts efter larmen om biverkningen narkolepsi (en neurologisk sjukdom) av vaccinet Pandemrix som gavs 2009 mot svininfluensan.

Årets och fjolårets vaccin – som alltså inte är Pandemrix – har i princip använts problemfritt sedan 1940-talet.

– Vi känner oss trygga med att vaccinet är helt säkert, säger Annika Linde.

Mellan 1 000 och 2 000 personer dör årligen i sviterna av säsongsinfluensa, enligt Smittskyddsinstitutet.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.