Annons
Nyheter

Många måste välja ut sitt apotek

De som behandlas med licensläkemedel kommer i fortsättningen inte att kunna hämta ut sin medicin var som helst, utan måste välja ut ett speciellt apotek i en viss apotekskedja.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009

– Den nyordningen är en följd av förändringen på apoteksmarknaden. Tidigare när alla apotek ägdes av Apoteket AB behövdes inga val göras, säger Sara Sandin på Läkemedelsverket.

För vanliga receptbelagda mediciner som är godkända av de svenska myndigheterna blir det inga förändringar utan medicinen kan hämtas ut i vilket apotek som helst, oberoende av vem som äger apoteket.

Annons

Läkemedel som inte är godkända i Sverige får inte lämnas ut från ett apotek såvida inte Läkemedelsverket utfärdat ett försäljningstillstånd. Dessa läkemedel kallas licensläkemedel.

För att en licens ska godkännas för ett läkemedel för en enskild person eller enskilt djur måste läkaren eller veterinären motivera varför det icke godkända läkemedlet ska användas.

– Varje år skrivs drygt 50 000 licenser ut i Sverige för läkemedel som inte är godkända i Sverige. Patienten och läkaren bör redan när medicinen skrivs ut komma överens om på vilket apotek licensläkemedlet ska hämtas ut, säger Sara Sandin.

Det är det utvalda apoteket som sedan ansöker om försäljningstillstånd, licens, för det icke godkända läkemedlet.

Licensläkemedel är till största delen läkemedel som är godkända i andra länder och som läkaren skrivit ut då de godkända läkemedlen inte fungerar för den aktuella patienten. Det kan även röra sig om nya läkemedel som ännu inte godkänts i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons