"Många lockas av en färgstark ledare"
I november 2021 stod fastighetsbolaget SBB på toppen.
– SBB utnyttjade fullt ut att det gick att låna pengar billigt och tog ganska hög risk. Då går det väldigt bra när det går bra, och väldigt dåligt när det går dåligt, säger Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare.
Sedan dess har aktien rasat med runt 90 procent. Den har kritiserats av både blankare, journalister och banker.
Enligt Henrik Johansson har många unga köpt SBB:s aktie de senaste åren. Inte minst eftersom den lyfts fram flitigt av olika finansprofiler med många följare i sociala medier.
Incitament att prata upp aktien
– Det är personer som till en början kan ha tjänat mycket pengar på bolaget. De har sedan visat upp det i sociala medier och folk har tänkt att "shit de kan massor". Sen när aktien faller har samma profiler ett incitament att fortsätta prata upp aktien, säger han.
Enligt Henrik Johansson går retoriken ut på att alla som pratar illa om bolaget har en agenda.
Mest uppmärksammat blev när blankarfirman Viceroy kritiserade bolaget i början av 2022.
Och SBB är fortfarande den i särklass mest blankade aktien på Stockholmsbörsen, enligt Finansinspektionen. Andelen blankningspositioner uppgår till 19,1 procent. Den största blankaren är en stor amerikansk hedgefond, Samlyn Capital.
– Nu har det visat sig att blankarna och journalisterna har haft rätt. Det får man ge dem. Liksom Nordea som konstant har sänkt riktkursen på aktien. De har blivit anklagade av influencers för att inte veta vad de håller på med, säger Henrik Johansson.
Utdelning i hundra år
Han beskriver Ilija Batljan, som tidigare varit socialdemokratiskt landstingsråd i Stockholm, som en vd som "ganska aggressivt promotat aktien".
Det i kombination med stora utdelningar, och löften från ledningen om att utdelningarna inte ska sänkas på hundra år, har också lockat många till aktien.
För varken kritiken eller börsnedgången har påverkat småspararna i någon större utsträckning.
Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ägs SBB:s aktie av alla kategorier: Kvinnor, män, unga och äldre. Den är med på alla listor över mest ägda och köpta aktier.
– Många uppskattar en färgstark och synlig företagsledare, det ser vi ofta exempel på, en person som känns engagerad och personlig lockar ofta, säger hon
I takt med att räntorna har stigit har intresset för fastighetsbranschen generellt svalnat, men inte för SBB där intresset istället ökat, enligt Frida Bratt.
– Även när bolaget ifrågasattes av Viceroy så stod det klart att småspararna fortsatte att stå på Ilja Batljans sida.
Byggt upp en bild av trygghet
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, har en liknande bild. På Avanzas plattform äger över 200 000 SBB:s B-aktie. Som en jämförelse äger drygt 150 000 aktier i lastbilstillverkaren Volvo.
– SBB har varit ett opportunistiskt fastighetsbolag som har sprungit snabbt när räntan har varit låg. Man har jobbat hårt på att vara en folkaktie och byggt upp en bild av att det har varit väldigt tryggt. Med facit i hand var det precis tvärtom, säger han.
Men frågan är om småspararnas förtroende är förbrukat nu.
– Jag skulle bli förvånad om inte både bolaget och Ilija Batljan får sig en rejäl törn nu. I min bok är det helt ofrånkomligt, säger han.