Nyheter

Många hostmediciner meningslösa

Är du förkyld och hostar? Ta inte hostmedicin – ta en mugg honungsvatten eller te i stället, det har samma effekt.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011

Varje år köper vi olika hostmediciner för nästan en halv miljard kronor i onödan.

Förra året spenderade svenskarna 427 miljoner kronor på host- och slemlösande mediciner av olika slag.

Pengarna hade lika gärna kunnat kastats i sjön, bokstavligt talat. Detta eftersom medicinerna inte är effektivare än vanligt kranvatten.

Det hävdar de norska och svenska läkemedelsverken efter att ha granskat ett antal studier.

– De har ingen medicinsk verkan, säger Steinar Madsen på norska läkemedelsverket till Vetenskapsradion.

Hans svenska kollega, läkaren Jane Ahlqvist Rastad, håller med. Det går inte att säga att säga om hostdämpande eller slemlösande medicin har någon effekt alls, oavsett om det är receptfria eller receptbelagda preparat.

– Det finns inga underlag helt enkelt. De flesta av dessa mediciner godkändes för länge sedan, det tidigaste redan 1935. Då gällde helt andra regler än vad som gäller i dag.

I dag, menar hon, hade dessa mediciner aldrig godkänts som läkemedel.

Varför tas produkterna inte bort?

– När läkemedel godkänns gör man alltid en avvägning mellan risk och nytta. Men för att man ska ta bort något måste denna balans ha rubbats, exempelvis om vi får signaler om farliga biverkningar, men det har vi inte fått i det här fallet.

Men de gör ju ingen nytta?

– Men vi kan inte säkert säga att de inte gör nytta heller. Vi vet helt enkelt inte. Sen får man inte glömma bort att dessa läkemedel har använts mycket länge i sjukvården och att det därför finns en stor erfarenhet av dem. Hos vissa patienter gör nog de här preparaten nog nytta trots allt.

Lennart Hansson, överläkare vid lung- och allergikliniken på Skånes universitetssjukhus, ser inte heller någon poäng med preparaten. Inte vid vanliga förkylningar åtminstone. En varm dryck, gärna sötad, går minst lika bra.

– Te eller honungsvatten har samma effekt. Det upplevs av många som lika effektivt. Eller varför inte en whisky?

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.