1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Många döda vid polisingripanden i Rio

Antalet människor som dödas vid polisingripanden i Brasilien ser inte ut att minska – trots strikta coronarestriktioner.
En demonstrant håller upp en banderoll med texten "sluta döda oss!" under en protest utanför delstatsregeringens högkvarter i Rio de Janeiro mot polisvåld mot svarta i söndags.
Foto: Mauro Pimentel/AP/TT

Protesterna mot rasism och polisvåld i USA ger eko i Brasilien, där tusentals människor dödas varje år i samband med polisingripanden.

I den värst drabbade staden Rio de Janeiro dödades 290 människor bara under mars och april, rapporterar spanska El País. Detta trots att coronarestriktioner innebär att många håller sig hemma och att antalet brott i stort har minskat.

Storstadsregionen har drygt 12 miljoner invånare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Siffrorna innebär en ökning jämfört med samma period 2019, enligt El País.

Under fjolåret dödades totalt 1 810 personer i delstaten Rio de Janeiro, med 16,6 miljoner invånare. Det är det högsta antalet sedan officiell statistik började föras över döda vid polisingripanden 1998.

Vardagshändelser

Dödstalet har stigit stadigt de senaste åren då specialutbildade militärpoliser satts in mot gängen i de tätbefolkade favelorna. Kritiker påpekar att det leder till att oskyldiga dödas, medan myndigheterna försvarar strategin med att de flesta dödade är beväpnade brottslingar.

Dödsfallen är så vanliga att de oftast inte blir nyheter så länge det inte är barn som faller är offer för våldet. Det senaste uppmärksammade fallet gäller 14-årige João Pedro Pinto. Han befann sig i sitt hem i en av Rios fattiga kåkstäder när polisen stormade in för att gripa en misstänkt drogförsäljare. Ett av närmare 70 skott som avfyrades träffade honom i ryggen och han avled senare.

Protester

Liksom de flesta som dödas av polisen var João Pedro Pinto svart. Hans och andra svartas död har den senaste tiden lett till protester under parollen "Vidas negras importam", en översättning av namnet på den amerikanska aktiviströrelsen "Black lives matter".

Även i São Paulo tyder de 255 dödsfall som hittills registrerats i samband med polisingripanden mellan januari och mars i år på en ökning jämfört med i fjol, enligt El País.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.