Annons
Nyheter

Dödssiffran stiger efter japanskt oväder

Kollapsade broar, förstörda hus och städer under vatten.
18 personer har bekräftats omkomna och ytterligare 16 befaras döda sedan kraftiga regn orsakat massiva översvämningar och lerskred i sydvästra Japan.
Japan • Publicerad 5 juli 2020
Stora områden står helt eller delvis under vatten efter kraftiga regn i sydvästra Japan. På bilden staden Kurashiki.
Stora områden står helt eller delvis under vatten efter kraftiga regn i sydvästra Japan. På bilden staden Kurashiki.Foto: Shohei Miyano/AP/TT
En människa räddas från sitt hus i Kurashiki i prefekturen Okayama.
En människa räddas från sitt hus i Kurashiki i prefekturen Okayama.Foto: Shohei Miyano/AP/TT
Husen står under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Husen står under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.Foto: AP/TT

Räddningsarbetare och soldater har sökt outtröttligt efter saknade personer och försökt att rädda dem som inte kan ta sig från sina hem på grund av vattenmassorna. Många samhällen har skurits av från omvärlden efter att broar och vägar förstörts.

En kvinna och en man, båda i 80-årsåldern, omkom när de sveptes med i två skilda jordskred i två olika städer i prefekturen Kumamoto på ön Kyushu, rapporterar japanska medier.

Annons

14 personer hittades på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten. Hur många av dem som bekräftats omkomna är ännu oklart, då de lokala myndigheterna själva har drabbats av ovädrets katastrofala följder och förhindrats i sitt arbete.

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av de kraftiga skyfallen. Myndigheterna försöker nu hindra coronaviruset från att spridas på de evakueringscenter som har satts upp för att erbjuda människor skydd.

Premiärminister Shinzo Abe varnade på söndagen Kyushus invånare för att skyfallen kan komma att fortsätta under måndagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons