Annons
Nyheter

Många bidrag till Haitidrabbade

Pengarna strömmar nu in till svenska och internationella biståndsorganisationer för hjälp till Haiti.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2010

Efter tsunamin 2004 samlades mångmiljardbelopp in, men hjälpinsatsen fick hård kritik i en FN-utvärdering. Frågan är vad man lärt sedan dess.

Flera miljoner kronor kan redan ha tickat in hos svenska hjälporganisationer till stöd åt de katastrofdrabbade i Haiti. Insamlingsviljan tycks vara stor, bland annat uppmanas i ett slags kedjebrev medlemmarna på Facebook att lämna bidrag.

Annons

– Vi har redan fått in 800 000 kronor via sms och vår hemsida, det är ett lovande resultat med tanke på vår ambition att bidra med fyra miljoner kronor, säger Christer Zettergren, generalsekreterare på Röda Korset.

Även hos Rädda barnen och Läkare utan gränser strömmarna pengarna in.

Stort gensvar

– Många vill ge, människor skickar sms och ger pengar. Det känns som det finns ett stort gensvar hos svenska folket, säger Malin Lager på Läkare utan gränser.

Organisationen har en lista på 20 svenskar, främst sjukvårdspersonal, som är beredda att omgående resa till Haiti och fler är på gång.

Internationella Röda Korset bedömer att upp till 50 000 människor har dött och tre miljoner skadats eller blivit hemlösa efter skalvet, och allt fler jämför Haiti med tsunamikatastrofen 2004.

Hur biståndet då, nära 100 miljarder kronor, användes kritiserades hårt i en utvärdering av bland andra FN och Röda Korset. Samordningen var dålig, hjälporganisationerna konkurrerade och stödet fördelades orättvist.

Lärdomar efter tsunamin

Christer Zettergren pekar på flera viktiga lärdomar, bland annat att alla inte kan komma in ett katastrofområde samtidigt.

– Det är viktigt att alla är villiga att koordineras. Det är nödvändigt att definiera behovsordningen och det är FN-organet OCHA som har mandatet att koordinera alla hjälporganisationer och all logistik, säger han.

Annons

En annan lärdom Röda Korset gjort är att inte bara ha kontakt med givare och media, utan att också bli mycket bättre på att ta till sig de katastrofdrabbades verkliga hjälpbehov.

Enligt Zettergren binder Röda Korset numera ihop riskförebyggande arbete med katastrofarbetet och det långsiktiga återuppbyggnadsarbetet.

– Exempelvis är lokala hälsovårdsmyndigheter och läkare med redan från början när vi i det akuta skedet sätter upp fältsjukhus. Utrustningen lämnas sedan kvar och blir grunden för ett nytt sjukhus, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons