Manar till att tävla om besparingar
Företaget har även använt ett spel som det hävdar ska "få i gång diskussioner".
Det så kallade Caremaspelet består i huvudsak av 16 stycken "inställningskort" med olika påståenden. Där står bland annat "Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter", skriver Dagens Nyheter.
En före detta Caremaanställd uppger för tidningen att det gick ut på att chefen skulle se hur den anställda svarade. Svaren protokollfördes av verksamhetschefen eller gruppchefen.
Carema förklarar i DN att spelet är "ett verktyg för att få i gång diskussioner på arbetsplatserna" med en del "lite dramatiskt formulerade" frågor samt att inget protokollförs i "formell mening". Förslag till lösningar hamnar dock i en "förbättringslogg".
Caremaanställda vittnar däremot om att spelandet leder till "indoktrinering och rädsla".
I personalpärmen på ett Caremadrivet korttidsboende i Järfälla heter det också:
"Som en liten tävling varje månad – se vilken avdelning som legat på minst kostnad. Kanske ge varann tips och förslag samtidigt".
– Allt handlar bara om att spara, spara, spara, säger en anställd på boendet.
Carema uppmanar de anställda vid äldreboendet i Järfälla att själva släcka mindre bränder, om de uppstår, för att undvika kostnader för "onödiga larm". Ett onödigt larm kostar enligt Carema 8 266 kronor, skriver DN.
Bo Tingland, operativ chef vid Storstockholms brandförsvar, frågar sig vad Carema egentligen menar.
– Det känns som att de har missförstått det här. Har du en brand får du ingen kostnad, säger han till TT.
Kostnader uppstår däremot om det sker automatlarm, när det inte brinner, enligt Tingland.
– Sköter de om anläggningen får de inga onödiga larm.
Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, har själv stött på Carema-spelet när hon träffat medlemmar ute på arbetsplatserna.
– De tycker att det är pinsamt att fippla med ett sådant här spel på sina planeringsdagar. Det upplevs som en slags indoktrinering, en sektkänsla, säger hon till TT.
Hon tycker att det är okej om arbetsgivaren vill resonera med sina medarbetare om exempelvis värdegrund och inriktning på verksamheten.
– Men den ständiga prispress som äldrevården varit utsatt för under 30 år nu får till slut konsekvenser och driver fram den här typen av avarter, säger hon.
Annelie Nordström tolkar rapporterna om vanvård på Caremas boenden som ett symtom på en besparingsiver inom äldrevården generellt.
– Det har varit resurssnålt i kommunerna i åratal, och det är man van vid. Det går inte att lägga hela skulden hos Carema, säger hon.
– Men vad Carema gör är att låta girigheten ta steget över gränsen. De flyttar fokus från brukare och medarbetare till bara pengar.
Annelie Nordström menar att kommun- och riksdagspolitiker har drivit fram en situation där vinstdrivande företag pressar kostnaderna på personalens och brukarnas bekostnad.
– De har i åratal satt press på de här verksamheterna. Pratat om dem som för dyra, som tärande och att skatterna är för höga, säger hon.
– Vill man pressa kostnaderna, då är det enklare att ta in en entreprenör som har fokus på det här. Politikerna lovar väljarna en Mercedes, men så beställer de en Skoda av Carema i stället.
Annelie Nordström menar att ansvaret på så sätt ligger hos politikerna.
Vad tycker du om att anställda på Carema ska gå en städutbildning?
– Det är helt fel. För tio, tjugo år sedan jobbade de med omvårdnad. I dag ska de vara tvättpersonal, städpersonal, ha hand om förråden och dokumentera allt de gör, säger hon.
– Att utföra allt fler arbetsuppgifter med färre personal – det går inte ihop. Då blir det så här, då blir det vanvård.