Nyheter

Män i förkläde har mindre sex

Gifta män som lagar mat, städar och handlar har mindre sex.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2013
Foto: Kent Skibstad

Det jämfört med män som gör mer traditionellt maskulina saker, som att påta i trädgården, betala räkningar eller meka med bilen.

I studien fick gifta heterosexuella par i USA svara på frågor om hur de fördelade hemarbetet. Dessförinnan hade männen uppgett att de hade sex i snitt 5,2 gånger per månad, medan kvinnorna uppgav 5,6 gånger.

Men par där mannen och kvinnan delade på hushållsarbetet hade betydligt mindre sex, jämfört med par där könsrollerna var uppdelade på ett mer traditionellt vis.

En av forskarna, Sabino Kornrich vid Juan March Institute i Madrid, tycker dock inte att männen ska hänga upp förklädet.

– Män som vägrar att hjälpa till med hushållsarbetet riskerar att öka antalet konflikter och minska kvinnornas tillfredsställelse med äktenskapet, säger han.

Studien, som publiceras i American Sociological Review, ställer äldre resultat, som har visat precis tvärtom, på ända.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.