Annons
Nyheter

Man teg om människorov – kvinna blev mördad

Den 35-årige mannen visste om att en kvinna hölls inspärrad, men i stället för att slå larm åkte han och drack öl. Det slutade med att kvinnan sköts ihjäl.
Nu döms mannen för att inte ha larmat om människorov, men Malmö tingsrätt anser att han inte visste om att kvinnan skulle mördas.
Brott • Publicerad 13 april 2023
En 35-årig man får åtta månaders fängelse för underlåtenhet att avslöja människorov. Det slutade med att den inlåsta kvinnan mördades i augusti 2021. Arkivbild.
En 35-årig man får åtta månaders fängelse för underlåtenhet att avslöja människorov. Det slutade med att den inlåsta kvinnan mördades i augusti 2021. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan hittades död i en lägenhet i Malmö i augusti 2021. Där hade hon hållits inlåst för att pressas på pengar av en manlig vän och arbetskollega. När polisen kom till lägenheten tillkallades en låssmed för att öppna den låsta dörren, men under tiden tog mannen livet av sig.

En 35-årig man som var kollega till mannen och kvinnan åtalades vid Malmö tingsrätt för underlåtenhet att avslöja människorov och underlåtenhet att avslöja mord.

Larmade inte

Annons

Dagen innan händelsen träffades 35-åringen och mannen utanför lägenheten. Mannen sade att han "har" kvinnan och att hon har 40 000 kronor. Mannen hade även blodfläckar eller sår i ansiktet och betedde sig konstigt, enligt den åtalade 35-åringen. Trots detta lämnade 35-åringen platsen för dricka öl med några vänner.

Långt innan mordet ska mannen även ha berättat för 35-åringen om planer på att råna kvinnor, söva ner offren och efter att ha dödat dem gräva ner kropparna. Den nu mördade kvinnan och två andra kvinnliga kolleger nämndes som potentiella offer. Han ska även ha sagt att han hade en flaska med sövningsmedel och att han velat pröva att söva 35-åringen.

"Stort varningstecken"

Detta borde ha gett den åtalade mannen "ett stort varningstecken" om att arbetskollegan "ville realisera sina planer", skriver rätten i domen. Mannen döms därför till åtta månaders fängelse för underlåtenhet att avslöja människorov.

Däremot frikänns han från anklagelsen om underlåtenhet att avslöja mord. Att 35-åringen långt innan mordet fått höra om mannens planer på hur han skulle göra av med sina offer är inte tillräckligt för han skulle veta att kvinnan senare skulle mördas, anser rätten i sin dom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons