Annons
Nyheter

Man dog efter miss på SOS Alarm

En 30-årig man i Uppsala hade svårt att andas och ringde 112.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2014

Men den information som SOS Alarm lämnade till ambulanspersonalen var att mannen hade halsfluss och ärendet prioriterades ner.

Samma kväll hittades 30-åringen död.

Annons

SOS Alarm markerade att vårdbehovet var brådskande och att mannens andning var påverkad. Men den informationen fanns inte med när larmet skickades till ambulansen. Orsaken ska ha varit en bugg i datasystemet, skriver Upsala Nya Tidning.

När sjukvårdarna inte fick kontakt med någon på mannens adress vände de tillbaka, eftersom ärendet var markerat som "prio 2". Några timmar senare hittades 30-åringen död. Han hade avlidit av en hjärnblödning.

SOS Alarm har gjort en lex Maria-anmälan i fallet, men vill i övrigt inte kommentera.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som driver ambulansverksamheten, har utrett händelsen och dragit slutsatsen att det var SOS Alarm som fallerade, skriver tidningen.

Mannens tre systrar har hört en inspelning av samtalet.

– Vem som helst som hör samtalet inser att han har så svårt att andas att något är allvarligt fel och att det är bråttom att skicka en ambulans, säger den avlidne 30-åringens äldsta syster till tidningen.

Hon anser att operatören borde ha ställt följdfrågor på grund av att hennes bror hade andningssvårigheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons