Annons
Nyheter

Man aktiehandlade med sig själv – tvingas betala

Ekonomi • Publicerad 15 mars 2023
Finansinspektionen får rätt mot en aktiehandlande man. Arkivbild.
Finansinspektionen får rätt mot en aktiehandlande man. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En man har dömts av Stockholms tingsrätt att betala 20 000 kronor i straffavgift till staten, sedan han själv under en dag stått för en tredjedel av aktieomsättningen i ett bolag.

Mannen ägde aktier i ett luftrenarbolag via tre olika bolag. I augusti 2020 handlade han aktier för totalt 575 000 kronor för något över aktuell marknadskurs, då två av bolagen sålde aktierna till det tredje bolaget. Finansinspektionen upptäckte transaktionerna och krävde 20 000 kronor i straffavgift för marknadsmanipulation.

Annons

Mannen tyckte att avgiften var orättvis och bestred den. Han har förklarat att han velat flytta alla aktier till ett och samma bolag, haft dålig koll på reglerna och att han inte gjorde någon vinst på handeln.

Men tingsrätten går på Finansinspektionens linje och skriver att "transaktionerna har gett falska, eller i vart fall vilseledande, signaler till marknaden när det gäller efterfrågan och tillgång av aktien".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons