Nyheter

Mamman kan peka ut Arbogamördare

Mamman till de två mördade barnen i Arboga kan peka ut mördaren. Det har hon sagt i förhör.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2008
Den tyska 32-åriga kvinnan åtalades på onsdagen för mord på två småbarn och mordförsök på deras mamma i Arboga. Enligt åklagaren Frieda Gummesson (i mitten på bilden) var brotten planerade.
Den tyska 32-åriga kvinnan åtalades på onsdagen för mord på två småbarn och mordförsök på deras mamma i Arboga. Enligt åklagaren Frieda Gummesson (i mitten på bilden) var brotten planerade.Foto: Conny Sillén / SCANPIX

Nu har den 32-åriga tyska kvinna som misstänks för morden åtalats. Men kvinnans advokat är inte imponerad över bevisningen.

Det finns ingen DNA-bevisning som binder den 32-åriga kvinnan till morden på två små barn i Arboga den 17 mars, och mordförsök på deras mamma.

– Jag anser att det är den samlade bevisningen som är avgörande, sade kammaråklagare Frieda Gummesson vid en presskonferens på onsdagen, efter att hon hade lämnat in åtalet mot 32-åringen till Västmanlands tingsrätt.

Det som enligt åklagaren placerar kvinnan i familjen hus är skospår. Skorna har inte hittats, men det finns fotografier där 32-åringen har på sig ett par som matchar avtrycken. Tillsammans med mammans uppgifter, listor över telefonsamtal, bilder från övervakningskameror och över 50 vittnesmål som kommer att tas upp i rättegången, ska det bevisa att kvinnan är skyldig.

Inte imponerad

Kvinnans advokat Per-Ingvar Ekblad anser däremot att bevisen absolut inte räcker. Det handlar bara om indicier, säger han.

– Kvantiteten är det inget fel på. Men det ska ju vara kvalitet också i bevisningen, säger Per-Ingvar Ekblad.

Enligt polisundersökningen går kvinnans berättelse om vad hon gjort i trakten inte ihop tidsmässigt. Till exempel ska hon ha besökt fornminnen.

– Det finns ingen möjlighet att hon har hunnit göra allt det hon säger, säger Johan Fahlander, målets andra åklagare.

Flera av kvinnans uppgifter har enligt åklagarna kunnat motbevisas.

– Det får stå för dem, säger Per-Ingvar Ekblad.

Han är följaktligen inte förvånad över att det inte finns några DNA-prover med i bevisningen.

– Eftersom hon inte har varit där kan man inte hitta något DNA från henne.

”Det är en tjej”

Mamman hölls isolerad den första tiden för att inte påverkas av rapporteringen om morden.

I de första förhören är hon förvirrad och rädd för att minnas. Men efter ett tag säger hon att hon ”är jättesäker på att det är en tjej” som attackerade henne.

Hon beskriver personen som mörkhårig, omkring 1,65 lång, inte över 30–35 år och med illasittande kläder. Hon uppger att hon skulle kunna peka ut henne. Men någon vittneskonfrontation har inte gjorts, enligt Frieda Gummesson eftersom den åtalade kvinnan inte har velat det.

I juli har mammans bilder klarnat ytterligare och hon minns ordväxlingen när kvinnan presenterade sig i dörren: ”Jag vet inte om hon stängde dörren efter sig, men nästa sekund har jag ett slag i huvudet.”

Svartsjuka

Motivet till morden var enligt åtalet svartsjuka. Kvinnan ska ha försökt ta sitt liv flera gånger eftersom hon kände sig sviken av mammans sambo, som hon hade haft en relation med. ”Han hade sönder något inom mig”, skriver hon i sin dagbok 2007.

Flera personer har sett en kvinna med 32-åringens signalement stryka omkring i området runt familjens hus dagarna innan morden. Enligt Frieda Gummesson betyder det att dådet var planerat.

Rättegången inleds på onsdag nästa vecka i Köpings tingsrätt och kommer sannolikt att pågå ett par veckor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.