Annons
Nyheter

Malmström handelskommissionär

Sveriges Cecilia Malmström (FP) får ansvar för handelsfrågorna i kommande EU-kommission.
Nyheter • Publicerad 10 september 2014

Hon får därmed ett tungt ansvar för de omdiskuterade förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA, det så kallade TTIP-avtalet.

"Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare", säger Malmström i ett pressmeddelande.

Annons

Malmström framhåller att handel är en hjärtefråga för henne.

"Den spelar en avgörande roll i Europas ekonomiska återhämtning och är en hörnsten för vår tillväxt. Välstånd byggs av människor och länder som kan handla med varandra och utbyta kunskap. Handel handlar också om att fördjupa samarbete och kontakter över gränserna, och att sprida nya idéer. Vi har mycket att vinna på att riva murar och öppna nya marknader. Det gynnar både europeiska arbetstagare, konsumenter och företag, och våra handelspartner. Handelsportföljen i kommissionen är full av spännande utmaningar", säger Malmström.

"Det vi drömde om"

– Det är en av de tyngsta kommissionärsportföljerna som nu går till Cecilia Malmström. Glädjande för henne och viktigt för Sverige, det här var den kommissionärsportfölj vi drömde om och hoppades kunna få. Det är den kommissionärsportfölj som ger enskilt störst inflytande och förutsättningar för fler jobb, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det viktiga är att vi nu har fått en person som tror på frihandel och som ska föra förhandlingarna inom ett område där EU har mycket stor makt och inflytande och där EU är världens största handelsaktör, fortsätter han.

Hur ser du på att det är dubbelt så många män som kvinnor i den här kommissionen?

– Att det är viktigt att ett land som Sverige nominerade en kvinna. Vi har haft en kvinna som kommissionär under hela vår tid som medlemmar, och det är viktigt att påpeka att hon får en av de tyngsta positionerna i kommissionen.

Även FP-ledaren Jan Björklund trycker på att det är den tyngsta post som Sverige någonsin har haft i EU-sammanhang.

– Detta är några av de absolut viktigaste frågorna för Europas framtid. Det är handelsavtal med USA, handelsavtal med Kina och världens stora ekonomier på andra platser som är viktiga för jobb och välstånd i Europa, säger han, och påpekar att det finns protektionistiska krafter i Europa som är emot frihandel.

Erfarenhet krävs

Annons

Peter Spiegel, Brysselchef för inflytelserika tidningen Financial Times, konstaterar att Malmströms erfarenhet sannolikt vägt tungt.

– Det här en av de två–tre tyngsta portföljerna i den kommande kommissionen och de behövde uppenbarligen någon med erfarenhet, säger Spiegel.

– Det är mycket viktigt för Sverige att Malmström fått posten. Sverige är en av de främsta förespråkarna för frihandel i EU-kretsen, där frågan om frihandel inte är lika omhuldad som tidigare. Det är en strategiskt viktig portfölj som kräver av sin innehavare att pedagogiskt kunna förklara varför handel är viktig och behövs för konkurrenskraft och tillväxt, säger Anna Stellinger, generaldirektör på Kommerskollegium, den svenska myndighet som arbetar mest med utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

– Nu står vi inför ett läge i Europa där vi måste skapa tillväxt. Ett sätt att göra det är med ökad handel med omvärlden. Det är en viktig post, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

"Tung post"

– Det är en riktigt tung post, säger Göran von Sydow, statsvetare och forskare på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Posten är viktig och betydelsefull inte minst för att handel är ett av de områden där EU och EU-kommissionen har allra mest kompetens, det vill säga makt, gentemot medlemsländerna.

Stora handelsavtal är på gång, det kanske mest omtalade och ekonomiskt sett tyngsta är ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Men det är också en kontroversiell fråga och diskuterades hett i valrörelsen inför valet till EU-parlamentet i maj.

– Det är en utmaning att förankra det i EU, säger Göran von Sydow om vad som väntar Malmström.

"Bra val"

Annons

– Det är en uppfriskande överraskning, och ett bra val, säger Marco Incerti, kommunikationschef och forskare vid tankesmedjan Center for European Policy Studies (CEPS).

Enligt honom hade många tagit för givet att posten skulle gå till den tyska kommissionären Günther Oettinger, som i stället fick ansvaret för den digitala ekonomin.

Möjligtvis anses Tyskland ha för stor export för att Oettinger skulle anses som opartisk, men Incerti ser också andra orsaker till att det i stället blev Malmström.

– Faktumet är att hon får den viktiga portföljen ligger i linje med Juckers löften om att han ska ge viktiga poster till kvinnor, och belöna medlemsländer som har kvinnor som kommissionärer, säger han.

Malmström har också vana av utomeuropeiska samarbeten i sin roll som flyktingkommissionär.

Språket viktigt

Enligt Marco Incerti är Malmströms engelska dessutom utmärkt.

– Du måste vara subtil för att bemästra detaljerna i ett språk för att övertala din motpart. Det kunde vara en negativ grej för Oettinger, för hans engelska är enligt många inte tillräckligt bra. Det kan låta lite konstigt, men Cecilia Malmströms kunskap om språket är en viktig tillgång för henne, säger han.

Förutom förhandlingarna med USA tror Incerti att även Ryssland och diskussionen om embargo delvis kan hamna på Malmströms bord, även om mycket av de samtalen kommer att föras också av andra. Andra viktiga områden under de kommande åren är Asien och Mellanöstern.

– EU har inte så många påtryckningsmedel till sitt förfogande. Det finns ingen stark armé eller enhetlig position. Men EU har handelsavtal i olika delar av världen som kan användas för att manipulera eller försöka röra debatten i en viss riktning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons