Annons
Nyheter

Mali sätter in motoffensiv

Med utländskt flygunderstöd har Malis armé inlett en motoffensiv mot staden Konna, som togs av islamistrebeller i går.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013
Foto: Scanpix

Franska, nigerianska, och senegalesiska styrkor deltar i offensiven.

Regeringen i Mali har utfärdat undantagstillstånd från och med i dag.

Annons

- Målet är att ta kontroll över Konna stad och att sedan fortsätta därifrån, säger en officer.

Enligt officeren utgår motoffensiven från Sevare.

Frankrikes president Francois Hollande bekräftar att franska trupper deltar i striderna i Mali och att den militära operationen ska pågå så länge som det krävs.

Även styrkor från Nigeria och Senegal deltar i offensiven i Mali.

- Nu när vi talar så strider trupper från Nigeria, Senegal och Frankrike med Malis armé i Sevare, säger överste Oumar Dao vid en presskonferens i huvudstaden Bamako.

Franska UD uppmanar alla franska medborgare, vars närvaro inte är absolut nödvändig, att lämna Mali.

Tidigare i dag bad Malis interimspresident Dioncounda Traore Hollande om militär hjälp.

Traoré ska träffa Hollande på onsdag, uppger en fransk diplomatkälla för Reuters.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton vill se en "förbättrad och påskyndad internationell" insats mot de rebellgrupper som avancerar i Mali. Ashton hänvisar till FN:s säkerhetsråd och dess resolution 2085 för att återställa stabilitet och statligt styre i Mali.

Tungt beväpnade rebeller paraderade efter flera timmars strider i triumf genom Konnas centrum. De sade att de nu ska gå vidare och försöka inta även städerna Mopti och Sevare, uppgav invånare i Konna i går.

Annons

Nyheten om Konnas fall gjorde att paniken började sprida sig i området, och en amerikansk hjälporganisation har redan evakuerat all personal från Mopti. Rebellernas intåg ses även som ett hårt slag för regeringsstyrkorna, och fick FN:s säkerhetsråd att hastigt sammankalla ett krismöte. I ett uttalande efteråt uttryckte medlemsstaterna sin "djupa oro över de rapporterade militära rörelserna och angreppen av terrorist- och extremistgrupper, i synnerhet deras erövring av staden Konna".

Rådet ser utvecklingen som en allvarlig försämring av läget i Mali, och även som ett direkt hot mot internationell fred och säkerhet.

FN:s säkerhetsråd manade också länder i regionen att skyndsamt skicka en afrikanskledd interventionsstyrka för att bistå Malis myndigheter. Men det är osannolikt att en sådan kan komma på plats före september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons