Nyheter

Malaysia fördömer rondellhundar

Malaysia uppmanar Sveriges regering att agera mot de svenska nyhetstidningar som åter publicerat konstnären Lars Vilks karikatyr av profeten Muhammed som en rondellhund, uppger AFP.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2010

Malaysia utrikesminister Anifah Aman säger i ett uttalande att hans land starkt fördömer publiceringarna.

– Ett så ansvarslöst agerande är provocerande och stötande till sin karaktär och därför totalt oacceptabelt.

Det islamistiska partiet PAS meddelar att det kommer att anordna demonstrationer och lämna över ett protestbrev till den svenska ambassaden på grund av publiceringarna.

Helena Sångeland, Sveriges ambassadör i Malaysia säger till TT, att det redan i torsdags kom uppgifter om att demonstrationer planerades att genomföras under den gångna veckan.

– Det blev inte av. Nu såg jag i malaysiska tidningar att muslimska organisationer planerar någonting. I så fall lär det bli efter fredagsbönen nästa vecka, säger hon.

Någon formell protest har Helena Sångeland inte tagit del av.

– Ambassaden är stängd över helgen så om vi har fått något till ambassaden så kommer vi att se den först på måndag.

– Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att en utländsk regering ställer den typen av krav, säger FP-ledaren Jan Björklund.

– Vi har yttrandefrihet och pressfrihet i vårt land och den här typen av krav måste avvisas med mesta möjliga kraft.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.