GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malawi har utrotat allvarlig ögonsjukdom

Malawi • Publicerad 23 september 2022

Malawi är det första landet i södra Afrika som har utrotat den allvarliga ögonsjukdomen trakom.

Det var bara sju år sedan som en tredjedel av Malawis befolkning på cirka 20 miljoner drabbades av sjukdomen. Infektionen orsakar ärrbildning på ögonlocken som skrapar hornhinnan, vilket kan leda till nedsatt syn och blindhet.

Fyra länder i norra Afrika har tidigare övervunnit sjukdomen, enligt organisationen Sightsavers. Två miljoner människor världen över är blinda eller synskadade på grund av trakom.

Sightsavers säger att Malawis bedrift är ett resultat av åtgärder som bred distribution av antibiotika, hygienkampanjer och utbildning av kirurger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.