Annons
Nyheter

Macrons prestigereform kan skrotas

Frankrikes president Emmanuel Macron har framhärdat med en höjning av pensionsåldern, trots kritik från många håll. Nu gör premiärminister Élisabeth Borne gällande att reformen inte på något vis är ett måste.
Frankrike • Publicerad 3 januari 2023
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, till vänster bakom president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, till vänster bakom president Emmanuel Macron. Arkivbild.Foto: Gonzalo Fuentes/poolfoto via AP/TT

I en utfrågning av France Info säger Borne ungefär att höjningen inte är en helig ko för regeringen och att hon vill vara "väldigt tydlig" med det. Enligt henne finns det "andra lösningar" för att uppnå regeringens mål – en balans i pensionssystemet till år 2030.

Frankrikes starka fackförbund har satt hårt mot hårt och vägrat gå med på en höjning av den allmänna pensionsåldern från 62 till 65. Under hösten har det skett flera strejker i landet.

Annons

Regeringen har motiverat höjningen med att den är nödvändig om det inte ska ske skattehöjningar när Frankrike har ett växande underskott och en historiskt hög statsskuld. Först sades det att reformen skulle införas i mitten av december, men regeringen har sedan i somras inte längre majoritet i nationalförsamlingen och har gått in i förhandlingar med facken.

Ett förslag till ett lagstiftningspaket kommer att tillkännages den 10 januari, enligt Élisabeth Borne.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons