GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M och L vill se ny kärnkraftplan vid Ringhals

Moderaterna vill att statliga energibolaget Vattenfall genast börjar planera för en utbyggnad av kärnkraftverket i Ringhals – och Liberalerna håller med.
Energi • Publicerad 23 juni 2022
Kärnreaktor 1 i Ringhals, på bilden, stängdes vid nyår 2021. Reaktor 2 stängdes ett år tidigare. Reaktorerna 3 och 4 används fortfarande. Arkivbild.
Kärnreaktor 1 i Ringhals, på bilden, stängdes vid nyår 2021. Reaktor 2 stängdes ett år tidigare. Reaktorerna 3 och 4 används fortfarande. Arkivbild.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Vattenfall är majoritetsägare i kraftverket utanför Varberg, där två av totalt fyra reaktorer stängts under senare år.

Moderaterna anser att Vattenfall självt ska få avgöra om man i utbyggnaden vill satsa på traditionella reaktorer, eller småskaliga modulära reaktorer (SMR). En förstudie bör starta genast, anser Moderaterna i ett pressmeddelande.

I början av juni meddelade M att man vill satsa 400 miljarder kronor i kreditgarantier på byggande av ny kärnkraft.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson anser att det bästa vore om regeringen "omgående stoppar avvecklingen av både Ringhals 1 och 2".

"Denna förtida avveckling av reaktorerna har varit huvudlös och skadlig för Sverige. Samtidigt är jag glad att Socialdemokraterna äntligen förstått värdet av små modulära reaktorer som Liberalerna länge försökt möjliggöra för, det var på tiden." säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.