Annons
Nyheter

M vill ha höjd maxtid för häktning av unga

Moderaterna vill att maxtiden för häktning av unga under 18 år ska höjas till sex månader.
Regeringen har föreslagit tre månader.
Politik • Publicerad 2 juni 2020
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (M). Arkivbild.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (M). Arkivbild.Foto: Tove Eriksson/TT

– Det är inga duvungar vi talar om här, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Regeringen har efter långvarig kritik mot de svenska häktesreglerna i en proposition föreslagit en maxtid för häktning av vuxna på sex månader. För unga under 18 år föreslås gränsen vara tre månader.

Annons

Men efter kritik från bland annat åklagare är inrikesminister Mikael Damberg (S) öppen för att höja maxtiden för vuxna till nio månader.

Forssell uppmanar regeringen att även höja maxgränsen för unga under 18 år från tre månader till sex månader.

– Väldigt många av de här 17 åringarna är ju personer med oerhört stort våldskapital, som skjuter, rånar och spränger och som har hållit på med detta under många år, säger han.

Forssell påpekar att utredningar mot gängmedlemmar är komplicerade och tar oftast tid, eftersom de sällan talar med polisen.

– Att bara sätta en trubbig tidsgräns då man släpper ut personer som är misstänkta för brott ser jag som väldigt allvarligt. Jag tror inte att det finns stöd för det hos svenska folket, säger han.

Regeringens proposition med maxtider för häktning innebär dock att gränserna kan överskridas om det finns synnerliga skäl.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons