Nyheter

M uppdaterar utegångsförbud

Moderaterna uppgraderar ett Alliansförslag från valet med utegångsförbud för unga brottslingar.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Inför Moderaternas partistämma i höst lanserar statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt förslag som ska stävja ungdomsbrottslighet. Redan inför valet 2010 föreslog de fyra borgerliga partiernas rättspolitiska grupp så kallad helgavskiljning för unga brottslingar mellan 15 och 17 år. Unga skulle kunna dömas till att lämna hemmiljön ett tag för att delta i program och aktiviteter.

Nu har M riktat in det på utegångsförbud uppgraderat med fotboja. En 15-åring ska kunna förbjudas, av domstol, att lämna hemmet på helgerna.

– Ungdomstjänst har sin poäng, men det här kan vara ett sätt att tillföra ett nytt och ingripande instrument, säger Reinfeldt.

Han vill även se en 24-timmarsgaranti för icke straffmyndiga brottslingar under 15 år. Den innebär att socialtjänsten ska kontakta föräldrarna för samtal, eventuellt tillsammans med polisen, inom 24 timmar efter det att den unge gripits för ett brott.

– På så sätt visar man mycket snabbt att det blir en reaktion och att brottslighet får konsekvenser, sade Reinfeldt.

Socialdemokraternas talesperson i rättsliga frågor, Morgan Johansson, kallar M-förslagen desperata och orealistiska.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.