Annons

Lukasjenko: Prigozjin är inte i Belarus

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin befinner sig inte i Belarus, uppger landets ledare Aleksandr Lukasjenko.
Ryska medier publicerar bilder på sedelbuntar och vapen som sägs ha blivit hittade vid en razzia mot Prigozjins residens i S:t Petersburg.
Ryssland • Publicerad 6 juli 2023
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.Foto: Belarus presidentkansli/AP/TT

Den belarusiske diktatorn Lukasjenko var delaktig i att medla fram det avtal som satte stopp för Wagnergruppens kortvariga upprorsförsök under midsommarhelgen. Han verkar nu inte ha någon bekräftad information om var Wagnerledaren befinner sig eller är på väg.

– När det gäller Jevgenij Prigozjin så är han i S:t Petersburg, säger den belarusiske diktatorn vid en presskonferens på torsdagen och tillägger:

Annons

– Var han befinner sig nu? Han kanske åkte till Moskva på morgonen.

Aleksandr Lukasjenko säger även att han inte ser några risker med att Wagner-soldater befinner sig i Belarus.

– Jag ser absolut inga risker med att dessa styrkor utplaceras. Dessutom kommer de att placeras under vissa villkor, säger han.

Enligt Lukasjenko skulle Wagner-styrkorna även kunna användas i försvarssyfte.

– Skulle vi behöva använda dessa enheter för att försvara staten, så kommer de att aktiveras omedelbart. Och deras erfarenhet kommer att vara efterfrågad, säger han.

Lukasjenko delaktig i överenskommelse

Under presskonferensen upprepar Aleksandr Lukasjenko att de ryska taktiska kärnvapen som efter ett avtal har placerats på belarusisk mark endast kan komma att användas i försvarssyfte.

– Vi planerar inte att angripa någon med kärnvapen, säger Lukasjenko.

Han tillägger att Belarus "omedelbart" skulle besvara ett eventuellt angrepp mot landet, men Kreml gjorde tidigt klart att Lukasjenko själv inte har någon kontroll över kärnvapnen i fråga.

Oklart var Prigozjin befunnit sig

Lukasjenko hävdar under torsdagens presskonferens att han är övertygad om att det inte finns någon risk för att Wagner-ledaren kan komma att "fimpas" av Vladimir Putin.

– Under ett telefonsamtal i går sa Prigozjin: "Vi kommer att arbeta för Rysslands bästa – och uppfylla vår plikt till slutet", säger Lukasjenko.

Annons

Exakt var Wagner-ledare har befunnit sig efter midsommarhelgens uppropsförsök har varit högst oklart. Jevgenij Prigozjin har inte fotograferats i Belarus – och hans privatplan har flera gånger flugits mellan Belarus och Moskva och S:t Petersburg.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger under torsdagen att Ryssland "inte följer" Jevgenij Prigozjins rörelser.

Vapen och kontanter

På onsdagskvällen publicerade ryska medier bilder från en polisrazzia i Prigozjins residens och kontor i S:t Petersburg. Tillslaget ska ha skett den 25 juni, rapporterar AFP.

Bilderna, vars äkthet inte kunnat bekräftas, visar stora sedelbuntar, falska pass med Prigozjins namn på men med andra personers foton, samt en jacka översållad med medaljer som Wagnerledaren har förärats.

Det finns också ett antal foton av Prigozjin som poserar i olika peruker, lösskägg och utländska uniformer. Andra foton visar uppradade, avhuggna huvuden och en slägga med inskriptionen "För viktiga förhandlingar".

Att bilderna släpps nu tolkas som ett inslag i den propagandakampanj som Kreml har inlett mot Jevgenij Prigozjin efter upproret.

.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan till denna text förekom felaktigheter i beskrivningen av Wagnergruppens uppror i Ryssland.

Fakta: Prigozjin och upproret

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg och numera oligark, som med sina nära band till Vladimir Putin och ett eget affärsimperium har verkat i Kremls intressen på olika vis.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagner-styrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova. Vad uppgörelsen innebär exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons