Annons
Nyheter

USA: Video med polisvåld mot 75-åring upprör

I USA kokar ännu vreden efter George Floyds död. Nu har en ny video där två poliser våldsamt knuffar en äldre man i samband med demonstrationer i Buffalo väckt bestörtning.
USA • Publicerad 6 juni 2020
På den uppmärksammade filmen från Buffalo syns en 75-årig man gå fram till kravallutrustade poliser, varpå en av dem knuffar till honom med sin batong och en annan med sin hand. Han faller till marken och börjar blöda ymnigt från ett av sina öron.
På den uppmärksammade filmen från Buffalo syns en 75-årig man gå fram till kravallutrustade poliser, varpå en av dem knuffar till honom med sin batong och en annan med sin hand. Han faller till marken och börjar blöda ymnigt från ett av sina öron.Foto: Mike Desmond/AFP/TT
Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington|DC på torsdagskvällen.
Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington|DC på torsdagskvällen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

För tionde kvällen i rad demonstrerade amerikaner runt om i landet mot polisvåld och rasism, protester som triggades av afroamerikanske George Floyds död i samband med ett polisingripande.

I den uppmärksammade filmen från Buffalo i delstaten New York syns en 75-årig man gå fram till kravallutrustade poliser, varpå en av dem knuffar till honom med sin batong och en annan med sin hand. Mannen faller till marken och börjar blöda ymnigt från ett av sina öron. Poliserna i videon ser därefter ut att gå därifrån och lämna mannen blödandes på marken.

Annons

Polisen uppgav i ett tidigt uttalande att den 75-åriga mannen "snubblade och föll." De två poliserna har nu tagits ur tjänst och en brottsutredning har inletts av händelsen.

Buffalos borgmästare Byron Brown säger att han är "mycket upprörd" över våldet i videon.

"Varför, varför, varför?"

Även New Yorks guvernör Andrew Cuomo reagerade kraftigt.

"Den här händelsen är fullständigt orättfärdig och beteendet är skamligt. Poliser måste följa – INTE BRYTA MOT – lagen," skrev Cuomo på Twitter.

Senare under dagen sade Cuomo att han själv talat med mannen – som heter Martin Gugino – och att var glad åt att kunna bekräfta att mannen nu mår bra.

– Du tittar på videon och den utmanar din mest grundläggande anständighetskänsla och känsla för medmänsklighet. Varför, varför, varför var detta nödvändigt?. Vad fanns det för hot, frågade Cuomo på fredagen på sin dagliga pressträff om coronaläget i delstaten.

Andrew Cuomo sade också att han anser att poliserna som sparkade mannen borde avskedas.

Minnesstunder

I torsdags hedrades George Floyd – vars död vid ett polisingripande i förra veckan utlöste protesterna – vid en minnesstund i Minneapolis. Ceremonin var den första av totalt tre som kommer att hållas under veckan och var endast öppen för ett par hundra inbjudna.

Förutom familjemedlemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Deltagarna hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad – lika länge som polismannen Derek Chauvin tryckte sitt knä mot Floyds nacke.

– Vi kommer inte att sluta. Vi kommer att fortsätta tills hela rättssystemet har förändras, sade människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton i ett tal.

Annons

Demonstrationerna efter Floyds död är de kanske mest massiva i sitt slag sedan protesterna efter mordet på Martin Luther King 1968. Den 80-årige demokraten och kongressledamoten John Lewis, som tågade tillsammans med Martin Luther King, uttrycker likt Al Sharpton hopp om att den nyväckta rörelsen kan breda väg för verklig förändring.

De pågående protesterna känns "så mycket större och allomfattande", sade han i en intervju med nyhetsprogrammet "CBS This morning".

Demonstranter gripna

Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsförbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protesterna,.

I New York råder det dock fortfarande utegångsförbud efter klockan 20 och polisen började under torsdagskvällen gripa demonstranter som dröjde sig kvar ute på centrala Manhattan, efter en dag med främst lugna protester i staden, rapporterar CNN.

Demonstrationer hölls även i en rad andra städer, däribland Denver och Detroit. Det gick till största del lugnt till, till skillnad från de första nätterna då butiker plundrades och sammandrabbningar uppstod mellan demonstranter och polis.

Den förändrade stämningen speglar beslutsamheten hos många demonstranter och aktivister att försöka kanalisera ilskan över Floyds död i en organiserad rörelse, med krav på bland annat reformer av landets rättssystem.

Rättad: I tidigare versioner har Andrew Cuomo fått fel titel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons