Annons
Nyheter

Brakförlust för Lufthansa men aktien lyfter

I coronapandemins spår står tyska Lufthansa inför långtgående omstruktureringsåtgärder.
Nettoförlusten under första kvartalet uppgick till motsvarande 22 miljarder kronor.
Men aktien rusar efter lättnad gällande reserestriktioner.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2020
Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

"Den globala flygtrafiken har i stort sett upphört de senaste månaderna. Det har påverkat vårt kvartalsresultat på ett sätt vi aldrig tidigare sett", skriver Carsten Spohr, styrelseordförande i Lufthansa i ett uttalande.

Kvartalssiffrorna, som ursprungligen skulle ha presenterats den 30 april, visar att nettoförlusten landade på 2,1 miljarder euro, motsvarande runt 22 miljarder kronor, under första kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 342 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol.

Annons

Under andra kvartalet räknar bolaget med en ännu större förlust, uppger finanschefen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Långsam återhämtning

Rapporten kommer samma dag som den tyska regeringen bekräftar uppgifterna om att landets reseavrådan till samtliga EU-länder samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz lyfts från den 15 juni. Flera länder har på senare tid kommit med signaler om att öppna för turism och lättnader i reserestriktioner.

På aktiemarknaden märktes inga sura miner för de dystra kvartalssiffrorna och Lufthansas aktie steg kraftigt på Frankfurtbörsen.

Flygbolaget meddelar i samband med rapporten att man räknar med en långsam återhämtning i efterfrågan och kommer därför att behöva genomföra stora förändringar i verksamheten för att ha råd att betala av skulder så snabbt som möjligt , enligt Carsten Spohr.

Lufthansa har under en period haft 700 av sina 763 flygplan parkerade. Från mitten av juni ökar koncernen sin trafik till omkring 2 000 flygningar i veckan till totalt 130 destinationer.

I nuläget räknar Lufthansa med att 40 procent av bolagets trafik åter är i gång i september.

Stora sparåtgärder

På kort tid har flygbolaget genomfört åtgärder som minskat de fasta kostnaderna med en tredjedel men med marginella intäkter blöder Lufthansa stora summor varje månad. För närvarande använder bolaget 800 miljoner euro, motsvarande cirka 8 miljarder kronor, varje månad av sin likviditetsreserv.

För närvarande är 87 000 av Lufthansa-koncernens anställda korttidspermitterade, flera planerade projekt och underhåll har skjutits upp. Pågående omorganisationer inom Austrian Airlines och Brussels Airlines kommer att intensifieras.

I slutet av maj kom EU och den tyska staten överens om ett räddningspaket för Lufthansa som ger bolaget ett stöd på 9 miljarder euro, motsvarande cirka 94 miljarder kronor, i utbyte mot vissa eftergifter. Stödpaketet innebär också att den tyska staten kommer att äga 20 procent av aktierna i flygbolaget.

Rättad: I en tidigare version beskrevs Lufthansas räkenskapsår felaktigt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons