Nyheter

Luciakronan kan gå till en man

I Göteborg är både kvinnor och män välkomna att söka rollen som lucia i år.
Men något liknande är inte aktuellt i Borås.
– De är bara ute och söker uppmärksamhet, säger Göran Krafft, Luciaansvarig i Borås.
Nyheter • Publicerad 6 september 2013
Bilden är en temabild.
Bilden är en temabild.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

I går började anmälningsperioden för att söka till Göteborgs Lucia som i år går efter devisen att det är rösten som är det viktiga, inte utseendet. Istället för den traditionsenliga ansiktsbilden ska kandidaterna skicka in ett ljudklipp på sin sångprestation som ansökan.

Ansiktsbilden ersätts istället av en bild som endast visar den sökandes mun, allt för att kandidaternas anonymitet ska hållas intakt och flytta fokus från utseende till prestation.

– Än så länge har vi fått fantastiskt positiva reaktioner från allmänheten på detta nya grepp, säger Ulrika Dybler, vd för eventbyrån insideout som leder projektet.

Att ansökningen i år sker anonymt öppnar även upp för manliga Luciakandidater.

– Vi vill i år kunna nå en större målgrupp, alla är välkomna att söka. Bra sångröst och ett stort engagemang är det viktigaste, fortsätter hon.

I Borås låter sig dock Luciaarrangören inte inspireras av grannstadens traditionsbrytning. Istället riktar man kritik mot deras nya strategi.

– Göteborgarna är bara ute och söker uppmärksamhet. Vi tycker att tradition är viktigare än sensation, säger Göran Krafft, Luciaansvarig i Borås för Lions Club Ullsaxen.

Män kommer alltså inte ha möjligheten att söka rollen som Lucia i Borås?

– Visst, män kan söka men de kan inte bli uttagna. Vi har en tradition i Borås Luciafirande som vi inte behöver ändra, fortsätter han.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.