Nyheter

Lova att inte banta nästa år

Gröten, skinkan och julgodiset börjar ta slut och samvetskvalen tar vid. Nu kommer nyårslöftena om att gå ner i vikt. Men då hjälper inga bantningskurer, hävdar hjärnforskaren Martin Ingvar.
Nyheter • Publicerad 27 december 2010
Lite för många knäck kan göra att många ger nyårslöften om bantning.
Lite för många knäck kan göra att många ger nyårslöften om bantning.Foto: Scanpix

– En del av kulturen kring julmaten gör att väldigt många människor sätter sig i bilen den tredje januari med några kilos extra vikt, säger han.

Boven bakom det är hjärnans belöningssystem.

Hjärnan älskar socker och gör nästan vad som helst för att lura dig att äta mer av så kallade korta kolhydrater. Fett är inte fettbildande – kulmagen beror på sådant som läsk, godis, potatis och öl, enligt Martin Ingvar.

– Lutfisk med ärter är kanon. Skinkan är kanon. Det som är dåligt är godiset som står framme. Janssons frestelse är ett annat exempel på sådant som man helst inte ska äta, säger han.

Programmera om

Att börja banta efter utsvävningarna kring julbordet är lönlöst. För den som verkligen vill gå ner i vikt gäller det att ställa om hjärnans belöningssystem, annars visar vågen snart samma siffror igen.

Starta dagen med en frukost som inte får blodsockerkurvan att rusa i höjden. Gröt och surdegsbröd håller dig mätt länge – corn flakes, fralla och juice gör att du snart blir hungrig igen.

Vad man äter avgör hur mycket man äter och korta kolhydrater får oss att snart jaga efter mer mat igen. Vi bör i stället börja måltiden med något fett så att vi lättare blir mätta, enligt Martin Ingvar.

Många frestelser

Under jul- och nyårshelgerna är frestelserna fler.

– Godisskålarna, efterrätterna, chokladen som står framme, det kontinuerliga ätandet och bristen på rörelse. Kombinationen av de sakerna är det som gör att man absolut går åt fel håll, säger han.

Stress och sömnbrist bidrar också till att du blir rund om magen, utan att ens få njuta av maten.

När du står där på nyårsafton med champagneglaset i handen och lovar dig själv ett slankare 2011 finns det en del att tänka på.

Sätt inte upp som mål att gå ner ett visst antal kilon – fundera i stället på vad det är i din livsstil som gör att du inte fixar det där med vikten. Lägg löften kring det i stället.

– Till exempel "jag lovar mig själv att äta en ordentlig frukost varje dag" eller "nej, inget smågodis i år", säger Martin Ingvar.

Fusklapp för kylskåpet

Ät dig mätt.

Handla inte hungrig.

Ha inte godis hemma.

Ät en bra frukost.

Ät bröd utan socker eller sirap.

Ät bröd med synliga korn i.

Färdigmat och krogmat kan vara sockerfällor.

Avstå från pizza, pannkaka, pasta, piroger, paj, potatis, vitt ris och öl.

Lär dig laga god mat av rotfrukter, linser, bönor och andra grönsaker.

Alkohol driver sockerkurvan åt fel håll.

Ät inte för fort.

Ha trevligt när du äter.

Njut av maten.

Källa: Hjärnkoll på vikten, Ingvar/Eldh (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.