Nyheter

Lööf på svensk mark

Annie Lööf har landat i Sverige, uppger hennes presstab.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2013
Annie Lööf.
Annie Lööf.Foto: Adam Ihse/Scanpix

– Hon ska få åka hem och ta sig en dusch, säger hennes presschef Anna-Karin Nyman.

Därefter kommer Lööf att ägna dagen åt att prata med medlemmar och medier.

Annie Lööf återvände till Sverige för att möta kritikstormen kring partiets nya idéprogram.

Samtidigt avslöjas att C-ledaren tidigare uttalat sig positivt om månggifte, ett av de kontroversiella förslagen i programmet.

Lööf avbryter sin Thailandsemester för att möta kritiken kring programmet, med punkter om bland annat månggifte, slopad skolplikt och fri invandring.

Bland kritikerna sållar sig partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren. Enligt Lundgren handlar det inte om att stryka ett antal ord i idéprogrammet, utan om helheten. Förslaget genomsyras av principer som leder till ett socialdarwinistiskt samhälle med maximal frihet för marknaden, skriver hon på DN-Debatt i dag.

Lööf hade tänkt hålla tyst och låta remissbehandlingen i partiet ha sin gång fram till den 5 februari.

- Men jag känner nu att vissa frågor skyler den viktiga idédebatten, sade Lööf till TT på telefon från Thailand i går.

När Lööf i går bröt tystnaden kring idéprogrammet sade hon att hon anser att förslaget i stort är "väldigt bra". Redan tidigare har hon varit tveksam till förslagen om månggifte och slopad arvsrätt. Nu säger hon att även andra förslag behöver förtydligas.

- Jag har som ambition att ha kvar stora delar av det som handlar om den gröna decentraliseringen. Däremot behöver vi dra ifrån vissa delar - månggifte är en sådan del och vi behöver utveckla vissa skrivningar, till exempel vad man menar med läroplikt, öppna gränser och fri rörlighet, sade Lööf.

Lööf svarade i går att hon aldrig varit för månggifte, ett av de mest kontroversiella förslagen i idéprogrammet. Men enligt Ekot i Sveriges Radio lät det annorlunda när Centerledaren var vice ordförande för partiets ungdomsförbund 2006.

Då hade förbundet precis antagit ett politiskt program där "Månggifte för den som önskar" fanns med bland punkterna. På sin blogg fick Lööf en läsarfråga om förslaget kring månggifte verkligen är rimligt:

"Jag tycker inte staten och lagar ska avgöra hur och med vem min granne eller jag själv väljer att leva. Det kan vi göra bäst själva. Skulle min granne välja två män och gifta sig med dem så skulle jag varken flytta därifrån eller bry mig. Det är hennes/hans val", svarade Lööf på bloggen enligt Ekot.

TT:s utsände på Arlanda rapporterar att det än så länge är ett ganska litet pressuppbåd som inväntar Annie Lööfs återkomst till Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.