Annons
Nyheter

Lööf håller fast vid Alliansspår

Alliansledarna har mötts inför Moderatledaren Ulf Kristerssons lägesrapportering till talmannen senare i dag.
Trots svårigheterna är en Alliansregering fortfarande förstahandsvalet för Centerledaren Annie Lööf.
Politik • Publicerad 9 oktober 2018
Foto: Fredrik Persson/TT

– Vi vill bilda en Alliansregering och vill ha den förankrad över blockgränsen, säger Annie Lööf efter mötet med Alliansledarna.

Exakt vad de pratade om vill hon inte svara på, men det handlade både om "den politiska vägen framåt och hur vi ska kunna tillträda som Alliansregering".

Annons

Klockan 15 ska Ulf Kristersson träffa talmannen Andreas Norlén på hans tjänsterum för att ge en lägesrapport om hur första veckans försök att bilda en regering har gått.

Några besked om att en ny regering snart står inför dörren väntas inte. Kristersson kommer att berätta vilka kontakter han har haft, vilka hans slutsatser är och eventuella resultat från samtalen. Alla inblandade har hållit korten hårt intill bröstet, varför mycket litet hittills har kommit fram om hur sonderingarna går.

Kristersson har regelbundet träffat sina Alliansvänner och haft ett möte med statsminister Stefan Löfven. Denne har flera gånger sagt att han och hans parti inte tänker släppa fram en Alliansregering.

Annie Lööf tycker dock att samtalen över blockgränsen behöver fortsätta.

– Det kan inte bara innebära att de ska till när Socialdemokraterna är vid makten. Vi har fortsatta samtal med dem och utgår från att de också ser behovet av att komma överens långsiktigt över blockgränsen, säger hon.

Ulf Kristersson sade själv när han fick sonderingsuppdraget att han var inriktad på samtal med Allianspartierna och Socialdemokraterna. Mandatet från talmannen var dock öppet, så det återstår att se om Kristersson nu meddelar att han tänker byta spår i sonderingarna.

En tänkbar ny linje är att han undersöker förutsättningarna för en M och KD-regering, något som skulle kräva stöd från SD och tvinga fram ett ställningstagande från Centern och Liberalerna, som hittills inte tagit ställning till en sådan regeringskonstellation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons