Annons

Rödgrön oro för SD-talman

Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger blankt nej till att SD ska få talmansposten. C-ledaren Annie Lööf vill inte ge något sådant besked.
Politik • Publicerad 19 september 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och riksdagens talman Andreas Norlén.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och riksdagens talman Andreas Norlén.Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Moderaternas praxis ska det största partiet i blocket som bildar regering ha talmansposten, vilket innebär att Sverigedemokraterna borde få den.

Hur det blir med den saken kommer utkristallisera sig senast på söndag eftermiddag. Då ska M, KD, L och SD lägga fram ett gemensamt förslag. Riksdagen röstar om talmansposten den 26 september.

Annons

– Talmannen är det högsta ämbetet efter kungen, det är en otroligt viktig institution och position, säger Centerledaren efter att ha träffat talman Andreas Norlén (M).

Lööf utgår från att Moderaterna hanterar talmansposten "mycket varsamt" i de förhandlingar som nu pågår med de andra partierna.

– Jag tycker att Andreas Norlén har varit en väldigt värdig och lämplig talman under de här fyra åren. Han har arbetat med hög integritet, säger Lööf.

S avvaktar

Socialdemokraterna har ännu inte aviserat vem de vill se som talman. Det är en av frågorna som kommer att diskuteras när den nya riksdagsgruppen träffas senare i veckan.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är tydlig med att hon inte vill se en sverigedemokrat som talman.

– Det är viktigt att det är en person har förtroende i breda grupper. Det är en person som ska representera oss i världen och ta emot statsbesök, säger Dadgostar.

– Därför är inte SD aktuella för den posten.

Däremot vill hon inte svara på om V kan stödja Andreas Norlén, om han skulle läggas fram som kandidat. Hon vill först diskutera detta med sin riksdagsgrupp och parti.

– Vi har inte i detalj diskuterat det. Jag får återkomma om det, säger Dadgostar till TT.

"SD inte lämpliga"

Inte heller Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en SD-talman. Han beskriver positionen som central i svensk politik och att personen måste ha ett brett stöd i både riksdagen och hos svenska folket.

Annons

– Jag tror inte att ett parti som har så stark politiserande hållning som Sverigedemokraterna är lämpliga, säger Bolund.

Han anser att Andreas Norlén fört Sverige genom turbulenta och svåra tider på ett bra sätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons