Annons
Nyheter

Lokala restriktioner i Värmland: Smittan ökar

Värmland inför lokala restriktioner sedan kurvan för covid-smitta på nytt vänder uppåt. Nu befaras att den så kallade deltavarianten, en indisk virusmutation, har fått spridning i regionen.
Covid • Publicerad 9 juni 2021
Enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén fattas beslutet för att läget i regionen är allvarlig och på grund av att smittotrenden vänt uppåt och deltamutationen ökar. Arkivbild.
Enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén fattas beslutet för att läget i regionen är allvarlig och på grund av att smittotrenden vänt uppåt och deltamutationen ökar. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/ TT

Under sju veckor har smittkurvan i Värmland pekat nedåt. Men under förra veckan vände kurvan upp igen. Under tisdagsdygnet registrerades 114 nya bekräftade fall av covid-19 i Värmland.

Under en blixtinkallad pressträff på onsdagen meddelade Smittskydd Värmland att de inför nya lokala restriktioner i regionen. Råden gäller fram till och med midsommar.

Allvarligt läge

Annons

Enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén fattas beslutet för att läget i regionen är allvarligt och för att smittotrenden vänt uppåt och deltamutationen ökar. Folkhälsomyndigheten kom under onsdagsmorgonen med besked om att totalt 24 fall av varianten har hittats i regionen, skriver Nya Wermlandstidningen.

De nya råden rör främst fritidsaktiviteter för ungdomar. Arrangörer uppmanas att ställa in cuper, läger och kollon. Däremot kan enstaka matcher arrangeras lokalt men helst inom den egna kommunen.

Bara en spruta

Samtidigt ändras råden för de som vaccinerats med bara en spruta. De undantas inte längre från smittspårning. Det undantaget gäller i stället bara de som fått två sprutor, och där den andra sprutan gavs för minst två veckor sedan.

Smittskyddet ser en uppåtgående smittspridning främst bland ungdomar i åldrarna 13 upp till 19 år. Men även i vissa äldre åldersgrupper.

Den ökade smittspridningen kretsar i huvudsak kring Karlstadsområdet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons